Trivsamt uterum för odling och vila

Trivsamt uterum för odling och vila

Placera växthuset nära bostaden, fuska inte med grundarbetet och snåla inte med tekniken!
- Ett växthus ska vara ett nöje, inte en belastning, säger Ulf Secher, lantmästare, växthusförsäljare och föreläsare på tärdgårdsmässor.

Dagens växthus fungerar lika mycket som ett uterum som en plats för odling. Ju närmare bostaden man placerar det, desto mer utnyttjar man sitt växthus. Det finns konstruktioner som man monterar direkt mot husfasaden.  Om man ställer in några trädgårdsmöbler i växthuset finns möjligheten att fika, läsa och vila i en ljuvlig miljö där det doftar av blommor, och där det alltid är tyst, varmt och vindstilla.
- Ett växthus kostar ofta bara hälften av vad ett riktigt uterum kostar. Därför köper många ett växthus och kombinerar odlingen med uterums-funktionen, säger Ulf Secher som är lantmästare och växthusförsäljare på Classicum.
För cirka 20 000 kronor kan man få ett normalstort växthus med tillbehör.
- Växthuset kostar från 10 000 kronor och uppåt, men jag brukar dubbla kostnad­en eftersom det tillkommer arbetskostnad och olika tillbehör som bevattnings­system, skuggvävar och annat för cirka 5 000 - 10 000. Då und­viker man glädjekalkyler och kunden blir inte besviken.

Planera före inköpet

Enligt den nya "friggebods-lagen", som även omfattar växthus, får man bygga 15 kvadratmeter utan bygglov. Växthuset får vara max tre meter högt och inte placeras närmare än 4,5 meter från granntomt­en, om inte grannen godkänner ett mind­re avstånd.
- Men begär skriftligt på det. Om grannen flyttar kanske den nya husägaren inte är lika tillmötesgående.
När man väl bestämt sig för att skaffa ett växthus är det flera faktorer man bör tänka igenom - före själva köpet.
Placeringen är en viktig aspekt. Storlek och form ska man också fundera över. Idag finns det växthus i olika former och storlekar, men enligt Ulf Secher ska man sträva efter så stor volym som möjligt.
? Ju större desto bättre. Mer luft betyder jämnare klimat. Jag brukar också före­språka rektangulära växthus framför runda eftersom det är svårare att lösa skuggningen i ett rundat hus.

Grunden viktig

Ett bra grundarbete gör att konstruktionen står stabilt och att man undviker sneda dörrar och sprucket glas. Att göra en tjälfri grund innebär att man måste gräva till frostfritt djup. Med en isolerad grund får man lägre uppvärmningskostnad och ett varmare golv, vilket har stor betydelse om man odlar året runt. Till ett oisolerat och ouppvärmt växthus (under vintertid) där odling sker direkt i jorden behöver växthuset endast för­ankras i gjutpapprör med tillhörande förankringsjärn.
De vanligaste grundkonstruktionerna är att man murar en sockel som växthuset placeras på, eller så placerar man växthuset på en aluminiumsockel. Som golv kan man lägga plattor, grus eller trall.
- Plattor är lämpliga eftersom de lagrar energi och jämnar ut temperaturen. Detta minskar mängden kondens i växthuset, säger Ulf Secher.

Tekniken värdefull

Tekniken ska man ta hjälp av. Det finns fyra hjälpmedel som man inte bör snåla in på, enligt Ulf Secher. Automatiska lucköppnare underlättar ventilationen. Att springa och öppna och stänga takluckorna
manuellt blir jobbigt i längden. Skuggväv är också ett måste. En väv över taket tar bort 50-70 procents solljus. Ett bevattningssystem är också att rekommendera om man inte ska vattna
ihjäl sig själv - och växterna. Ett regelbundet vattenflöde är mycket bättre än att man dränker växterna en gång om dagen. Då drabbas växterna lättare av svampsjukdomar.
En värmefläkt är inte heller fel även om det kan låta överflödigt i ett växthus. Men på våren och hösten kan nätterna vara kalla. Även under den varma perioden är det bra att cirkulera luften.
Stommen, som är av aluminium, bör smälta in i omgivningen. Därför finns flera olika färger att välja på.
- Den estetiska biten är inte att förakta.


Text: Susanne Mattsson  Foto: Willab Garden och Classicum

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla