Underbart är kort - i år är julhelgen plånboksvänlig

Underbart är kort - i år är julhelgen plånboksvänlig

Underbart är kort – i år är det en riktigt plånboksvänlig julhelg eftersom den består av väldigt  få dagar: lördag, söndag och måndag. Här får du tips på vad du kan spara pengar på och vad du kan göra med pengarna som blir över.

Varför årets jul är så plånboksvänlig:
1) Lite julmat kommer att räcka hela julhelgen. I år kan du kapa julmatsinköpen rejält. Fundera på hur det var förra året, hur mycket julmat fick du egentligen slänga? Så ta till rejält i underkant när du går och handlar mat. Nuförtiden är butikerna öppna nästan jämt, så det är enkelt att pila iväg till affären och komplettera om något skulle fattas.
2) Du kommer inte att hinna lägga pengar på resor så i år kan du kapa resekostnaderna en hel del. Du kommer inte att hinna resa till så många släktingar och vänner under julhelgen. För att du inte ska sakna dem så mycket kan du umgås med dem via sociala medier eller ringa gratis via Skype.
3) Du behöver inte köpa nytt julpynt för du hinner inte tröttna på ditt gamla julpynt denna korta julhelg.

Fem tips som gör julen ännu mer plånboksvänlig:
Gör en julbudget. Börja med att bestämma en totalsumma. Hur mycket kan och vill du sätta av? Dela sedan in totalsumman i fem delar; julmat, julklappar, julpynt, resor och övrigt. Och om du vill; gör en detaljerad lista på hur mycket julklapparna får kosta till var och en.
• Håll dig till julbudgeten med hjälp av en mobilapplikation. Den stora utmaningen är att ha koll på hur mycket man verkligen handlar för. Här är tips på några bra applikationer till mobilen: Med Spara kvittot får du lätt överblick över dina inköp. Du tar ett kort på dina kvitton med telefonen. Kvittona lagras och sedan kan du lätt plocka fram, kategorisera och sammanställa dina inköp. Tjänsten är helt kostnadsfri. Mina utgifter är en smidig, mobil kassabok där du kan lägga in dina utgifter. Den kostar 15 kronor. Smart Budget fungerar ungefär på samma sätt. I gratisversionen kan du lagra 30 transaktioner. Den fullskaliga versionen kostar 22 kronor. Har du ingen smart mobil kan du antingen skriva upp hur mycket du handlar för direkt i butiken eller spara kvittona och sammanställa inköpen när du kommer hem.
• Våga välja bort. Det är lätt att köpa mat, julklappar och pynt av gammal vana. Och det är lätt att snegla på vad andra spenderar på julmat och julklappar. Bestäm vad du tycker är viktigast med julen och satsa på det. Avstå från resten.
• Handla på nätet. När du handlar på nätet är det lättare att jämföra priser och hålla reda på hur mycket du handlar för.
• Satsa på julmat som är bra för både plånboken och magen. Satsa på färre rätter som du verkligen gillar, ordna knytkalas när du bjuder hem gäster eller laga nya julrätter på rotfrukter som är billiga så här års.

Fem tips på vad du kan göra med pengarna du sparar
Satsa på rejäla julklappar. Om du vill kan du satsa på färre men rejäla julklappar till barnen. Julklappar som de har glädje och nytta av länge.
• Satsa på en resa i januari. Januari kan kännas lång och händelsefattig. Res och hälsa på släktingarna och vännerna du inte hann träffa i julhelgen. Boka resan redan nu. Ju tidigare du bokar desto större chans att få ett bättre pris.
Sätt av en grundplåt till sommarsemestern. Efter jul är det bara sex månader kvar till sommarsemestern. Öppna ett nytt sparkonto, sätt in de pengar som du sparar på ett billigare julfirande och lägg upp automatiskt månadssparande på resten. Spara på ett konto med insättningsgaranti och bra ränta. På Konsumenternas Bankbyrå kan du jämföra villkor.
• Ge bort pengar och utnyttja det nya skatteavdraget. Nästa år införs ett nytt avdrag för gåvor till ideella organisationer. Du får göra avdrag för 25 procent av gåvans värde. Avdraget får vara maximalt 1 500 kronor per år, så högsta gåvobelopp med fullt skatteavdrag blir 6 000 kronor per år. Men vänta till nästa år. De pengar du ger bort under 2011 omfattas inte av skatteavdraget.
• Bli först med att spara på det nya investeringssparkontot. Nästa år införs en helt ny sparform. Investeringssparkontot gör det möjligt att spara i aktier, fonder och andra finansiella instrument utan att du behöver deklarera eller betala vinstskatt för varje enskild transaktion. Du behöver inte heller betala någon skatt på ränta eller utdelning. I stället betalar du en årlig schablonskatt. Hur stor den årliga schablonskatten blir nästa år vet vi först den 30 november då statslåneräntan fastställs. Fördelen med det nya investeringskontot är att det blir smidigare att byta fonder och värdepapper. På regeringens hemsida finns mer information.

Texten är skriven av Bodil Hallin Familjeekonom, Ikano Bank och sammanställd av Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Köp inte nytt julpynt för du hinner inte tröttna på det gamla denna korta julhelg.

Satsa på lite mindre julmat i år så slipper du slänga.

Gör en detaljerad lista på hur mycket julklapparna får kosta till var och en.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla