Undvik frysskador i stugan

Hösten är här och det är hög tid att skänka sommarstugan en sista tanke inför den stundande vintern.
Läs rörmokarens bästa råd så slipper ni mötas av sönderfrysta rör och pumpar till våren.


Innan man lämnar sommarstugan för vintern bör man tappa ur vattnet i systemet. Annars finns risken att rör, pumpar, varmvattenberedare, termostater och blandare fryser sönder, om det blir en kall vinter.
- Att vara noga med att tömma systemet från vatten kostar lite tid, men inga pengar. Och den tiden har man igen sedan på våren när man kommer ut till stugan och slipper problem, säger Göran Backevik, VVS-installatör på Rörsnabben i Hägersten, som får många samtal från olyckliga stugägare på vårarna.
Stänger man av elektriciteten helt i stugan är det jätteviktigt att man får bort allt vatten ur systemet.
- Man ska vara extra noga vid lågpunkter och krökar. Där är det lätt att vatten blir stående. Om det inte finns någon ventil för avtappning är ett tips att lossa på några kopplingar eller skruva bort något rör så att vattnet kan rinna ut, säger Göran Backevik. Är man riktigt noggrann kan man till och med blåsa rören med tryckluft.

Häll glykol i toan

Väljer man att ha elen på över vintern och ställa elementen på ett par grader skonar man självklart rören. Men har man otur kan rör och kopplinga ta frysa sönder ändå. Strömavbrott kan man aldrig gardera sig mot!  Dessutom kan alla rörmaterial, både galvade rör, koppar, plast och järn, frysa sönder så det finns aldrig några garantier.
Har man en vattenpump som står på marken ska den monteras bort och förvaras i värme under vintern. Även termostatblandare är bra att montera bort eftersom de är extra känsliga och eftersom det ofta blir lite vatten kvar i dem.
- Ett gammalt beprövat tips är att hälla glykol i toalettstolen. Då fryser inte vattnet, säger Göran Backevik.

Investera i verktyg

För att klara av att tappa ur och stänga av systemet behövs några speciella verktyg, som det kan vara klokt att investera i om man är ägare till en sommarstuga/fritidshus.
- Har man en medelstor rörtång, en polygrip och några skiftnycklar i olika storlekar klarar man sig.
Till skillnad från el-arbeten finns inga lagar som säger vad man får och inte får göra själv när det gäller vvs-arbeten. Försäkringsbolagen har ofta synpunkter på att arbetet ska vara ?fackmannamässigt? utfört. Men det betyder egentligen inget annat än att man ska följa de anvisningar man får av tillverkaren. Om arbetet inte är fackmannamässigt utfört kan man få problem med ersättning vid vattenskador samt få en högra självrisk.


FAKTA
VVS-tips

 

Stopp i avloppet: Spola inte ner något annat än toapapper i toaletten. Då ska det i regel inte bli något stopp. För att undvika stopp i vasken ska man låta bli att hälla ut varmt fett från matlagningen i diskhon. Fettet stelnar när det blir kallt och bildar en film på rörets insida, och till slut sätter fettet igen röret helt. Sug istället upp fettet med hushållspapper och kasta bort det. Att använda diskmaskin är bättre än att diska för hand eftersom den pumpar ut vatten med ett tryck och ser till att mycket varmvatten spolas ut i rören.
Vid stopp i golvbrunnen är mekanisk rensning det bästa sättet. Man måste peta med något eller försöka med ett rensband, en rensvajer eller en vaskrensare. Man kan även försöka ?peta? rent med en polyetenslang. Högtrycksrensning används alltmer av fackmän.
Kaustiksoda fungerar bäst om det inte gått för långt och blivit totalstopp. Men kaustiksoda är varken bra för miljön, rören, eller ögonen. Särskilt gjutjärns- och plaströr kan ta stryk av den frätande sodan.
 
Byta packning: Att byta packningar har blivit lite knepigare sedan engreppsblandarna kom eftersom det finns så många olika fabrikat och modeller. Man måste veta exakt vilken modell man har för att kunna köpa rätt packning. Det bästa är att spara bruksanvisningen. I VVS-butikerna känner de ofta till de vanliga märkena. ?Märkeslösa? lågprisprodukter kan vara svåra att hitta reservdelar till. Ett tips är att ta med den gamla packningen till butiken, eller att fotografera blandaren med en digitalkamera.

Undvika frysskador: När man ska bomma igen fritidshuset efter sommaren är det bäst att tappa ut vattnet ur systemen. Man måste också släppa in luft i rören så att det inte bildas ett vakuum. Tömmer man inte ut vattnet måste man ha lite värme på i huset. Ett strömavbrott kan dock leda till frysskador. Man kan hälla glykol i värmesystemet, wc-stolar och golvbrunnar.

Läckage: En vattenläcka kan upptäckas på flera sätt. I bästa fall ser man läckaget med blotta ögat, men annars kan man märka att det finns ett läckage någonstans genom att vattenmätaren visar hög förbrukning eller att vattnet minskar i värmesystemet. Det är inte självklart att ett läckage i avloppssystemet ger någon lukt.

Verktyg: För att klara av enklare rörarbeten kan det vara bra att ha vissa verktyg hemma, främst en polygrip, skiftnyckel och rörtång. En sugpropp, ett rensband eller en rensvajer kan man pröva med om det blivit stopp någonstans.

 


Text: Susanne Mattsson Foto: Jan Lööf


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla