Undvik olyckor med grillen

Undvik olyckor med grillen

Sommarvärmen har äntligen kommit och många härliga grillkvällar väntar. Men torrt väder och grillning innebär också en olycksrisk. Följ checklistan för en säkrare grillning.

Nu när sommaren är här tar många fram grillen. Men både grillen och den som använder den kan vara lite rostiga, vilket innebär en olycksrisk. Särskilt gasolgrillarna måste kontrolleras innan användning.

- Gasol och luft är explosivt, därför måste gasolen hanteras varsamt. Använd läckspray eller tvållösning på skarvar och anslutningar för att upptäcka eventuellt läckage, säger Mats Larsson, brandexpert på If.

Enligt MSB skadas runt 500 personer varje år i samband med grillning. Tre fjärdedelar av de skadade är män och de flesta är yngre än 20 år. Nästan en tredjedel är små barn, tre år och yngre. Ögonskador och brännskador är vanligast.

- Det handlar oftast om glödande flagor som flyger iväg och skadar ögon eller antänder egendom. Allra farligast är att spruta tändvätska direkt på glöden eftersom det kan orsaka en våldsam eld, säger Mats Larsson.

En tidigare undersökning från If med drygt 6 000 respondenter visar att var sjätte svensk har varit med om en incident i samband med grillning. I gruppen 18-29 år uppger 24 procent att de varit med om att någon blivit brännskadad eller att det börjat brinna utanför grillen.
 

Tips för säker grillning
Innan du grillar:
Respektera eventuellt grillförbud och kom ihåg att brandrisken är större när marken är torr och varm.
Kontrollera grillen före användning. Täthetsprova gasolanläggningen. Montera på en läckindikator som kan köpas på bensinstationer eller gasolåterförsäljare.
Låt grillen stå fritt. Ta bort allt lättantändligt material nära grillen innan du tänder.

När du grillar:
Gasol
- Se till att skruva på gasventilen åt rätt håll, annars kan den bli otät.
- Håll slangen mellan behållaren och grillen borta från värme, så att den inte går sönder av värmeskador.
- Kolla gaslågan. Lågans inre ska vara blågrön. Ser du gula inslag, lämna gasolbrännaren på service.
- Om det börja brinna utanför grillen – stäng av gasolens ventil och släck elden med vatten eller en pulversläckare.
- Om det brinner i grillen – stäng av gasen och stäng locket. Om du skulle släcka gaslågan utan att stänga av gasoltillförseln kan gasolen samlas, antändas och orsaka ännu större skada. Använd aldrig vatten för då kan brinnande fett slungas ut och spridas.

Kol
- Om du använder tändvätska, häll på innan tändning. Låt suga in minst 10 minuter.
- Gör en hög av kolen och tänd på.
- Spruta inte på extra vätska direkt från flaskan.
- Låt grillen stå kvar och svalna med stängd syretillförsel. Töm dagen efter och häll på vatten.
- Var noga med att aldrig dra in grillen mot en trävägg då den ska stå och svalna över natten. En torr stugvägg antänds lättare än man kan tr
o.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Försäkringsbolaget If
Foto: Annika Rådlund och If

 

If

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips