Välj rätt golv och lister

Välj rätt golv och lister

Att välja ett golv och lister som passar både till inredningen och huset är inte alltid helt lätt. Golv byter man inte så ofta och det gäller att välja både något som är praktiskt och som man trivs med. Och går det att ha golvvärme i alla rum?                                                                           

Om golvet ska vara ljust eller mörkt är en smaksak, men skräp och smuts syns mer på ett ljust golv. Det kan man ha i åtanke när man väljer färg i till exempel hallen. I en hall blir det också mer slitage av skor och prylar, därför kan det vara smart att välja ett hårdare golv som det inte blir märken i så lätt. Golvvärme är också både praktiskt och skönt då snö som följer med in torkar fort.

Ett trägolv har lång livslängd och kan slipas flera gånger. Ek har alltid varit ett populärt träslag men både ljusare och mörkare träslag har blivit allt vanligare. Ask, bok, lönn och ek hör till de hårdare träslagen och körsbär och björk (furu) hör tlll de lite mjukare.

Laminat är ett billigare alternativ till trä och det är både slitstarkt och reptåligt men går inte att slipa. För en hemmafixare är det enkelt att lägga in själv, men golvet kan vara lite ”klapprigt" men med underlagsfoam så blir golvet tystare.

Lite tjockare lamellparkett går att slipa, det är lätt relativt lätt att lägga men det kan inte utsättas för mycket vatten och ett lackat golv med många repor är svårt att reparera utan att slipa om.

Lamellparkett i ek är hårt och reptåligt och lämpar sig därför extra bra i en hall.

                                                              Plast eller linolium
Vinylmatta eller plastgolv som det också kallas är tåliga och lättskötta och har ofta ett förstärkt ytskikt som gör dem extra motståndskraftiga. Ett skikt av skum eller textil ger ljuddämpande egenskaper. Vinylgolv är mjuka och behagliga att gå på och de är lättstädade. Plastmattor är lättare att lägga in än linoleum, som ofta kräver en hantverkare. De är fläcktåliga och står emot nötning bra men är inte lika slittåligt som linoleum.

Linoleumgolv är lätt att sköta, är värmeisolernade, slittåliga och går att reparera. De har en lång livslängd men tål inte stora mängder vatten. De kan vara svåra att lägga in själv, om man inte köper färdiga klickplattor.

                                                            Textil  
Heltäckningsmattor har börjat komma tillbaka igen. Kortluggiga som är lättare att dammsuga är praktiska. Mattbutiken kan kapa till den i precis den storlek man vill ha och de langetterar kanterna (så att de inte remsas upp) och sedan kan den läggas på golvet utan att limmas fast. En helltäckningsmatta passar bra i sovrum och barnkammare, men även i vardagsrum. Det ger en lyxig känsla, är mjukt att gå på och dämpar ljud. De passar också bra i äldre hus med dragiga golv.

Kasthall visade upp nya mönster på möbelmässan Furniture Fair. Kortluggig heltäckningsmatta är lätt att dammsuga.

                                                           Golvlist
En golvsockel,  även kallad golvlist, döljer springan mellan vägg och golv, och den skyddar även väggens nedersta del från nötning och krockar med dammsugare och golvmoppar. Det finns en mängd olika stilar att välja mellan och det går att få tidstypiska profileringar. Det finns även ett flertal som är utformade så att det går att dölja ledningar inuti dem. Välj en sockel som går ton i ton med golvet, eller med väggen. Eller så väljer man en färg som är genomgående i alla rum på både golv-, dörr- och fönsterlister.

Golvlisten kan matchas med väggen eller med golvet. Tidstypiska profileringar finns ofta att beställa.

Golvsocklar är vanligtvis tillverkade av av trä eller plast, men till golv av av stenmaterial kan det även passa med en sockel av stenmaterial. Golv av sten kan vara till exempel granit, skiffer, kalksten, marmor, Terrazzo (en konststen som framställs av krossad marmor eller även av hårdbergarter och cement) och klinker (bränd keramisk platta av stengods eller flintgods).


                                                         Golvvärme
Nuförtiden är det möjligt att lägga in golvvärme i alla rum och därmed slippa radiatorer och få en jämn värme i alla rum. Det finns olika lösningar för både gamla ocn nya hus. Viktigt att ta det beslutet och planera innan de nya golven läggs in. För golvvärme under trägolv är det viktigt at värmesystemet ska vara utformat så att det ger en mycket jämn yttemperatur över hela golvytan. Golvbranschen, GBR har tagit fram en handbok som behandlar vad man bör tänka på vid installation av trägolv på golvvärme. Handboken innehåller allmän information om trä som golvmaterial, fukt samt detaljerade konstruktionsritningar för olika typer av golvkonstruktioner med trägolv på golvvärme. ( Se www.golvbranschen.se)

På ett vitmålat trägolv syns slitage och smuts väl, något att tänka på i rum där det är mycket trafik och lek.

 

Text och foto: Annika Rådlund
 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av