Välj rätt golvbeläggning

Välj rätt golvbeläggning

Nu är det trä, linoleum och plast som gäller när vi väljer golv. Det visar Golvbranschens statistik över förra årets försäljning av golvmaterial. Alla golv har sina för och nackdelar, här har vi listat några.

Linoleumgolv
Linoleum tillverkas av förnyelsebara råvaror som linolja, kork- och trämjöl tillsammans med harts och torkmedel. Det finns många olika kulörer och former att välja på, vanligast är att den levereras på rulle men finns även som plattor och i andra former. Golvet är lätt att sköta, går att reparera och har en lång livslängd.
Linoleum är dock krångligt att lägga in själv, om man inte köper färdiga klickplattor. I fritidshus som inte är uppvärmt på vintern är linolium inte alltid det bästa valet. Det kan, eftersom mattorna är så täta, bildas mögel under dem när markvärmen kommer upp genom golvet. Linoleumgolv värmeisolerande, ljuddämpande och slittåliga. Men tål inte stora mängder vatten.

Plast
Vinylmatta eller plastgolv som det också kallas, finns i många olika stilar och färger. När du vill dra ner på kostnaderna finns vinyl- och plastgolv som liknar golv av naturmaterial som trä, ekparkett, furugolv, klinkers, mosaikmönster och marmor. De finns i många olika mönster och även enfärgade. De är tåliga och lättskötta och har ofta ett förstärkt ytskikt som gör dem extra motståndskraftiga. Ett skikt av skum eller textil ger ljuddämpande egenskaper. Vinylgolv är mjuka och behagliga att gå på och de är lättstädade.
Mattorna finns på rulle i olika bredder eller i rutor. Många av mattorna som säljs på rulle kan läggas lösa på upp till 40 kvadratmeter utan att behöva fixeras med lim och andra medel.
Vissa av mattorna har dessutom en baksida av textil som är speciellt bra om golvet under har små ojämnheter. Plastmattor är lättare att lägga in än linoleum, som ofta kräver en hantverkare. De är fläcktåliga och står emot nötning bra men är inte lika slittåligt som linoleum.

Linolium click från Forbo.

Trä
Det finns tre huvudtyper av trägolv: fanérgolv, lamellparkett och massiva trägolv. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Lamellparkett
Lamellparkett består av ett ytskikt på ett par millimiter massivt trä på en träfiberplatta och den totala tjockleken kan vara 12–15 millimeter. Möjlighet att slipa golvet ett par gånger finns, kolla hur tjockt slipskicktet är innan köp. Det finns en rad olika utföranden, där de är färdigbehandlade med lack eller olja. Golvet är relativt lätt att lägga, man ”klickar” ihop delarna. Golvet tål inte att utsättas för en stor mängd vatten och ett lackat golv med en massa repor är det svårt att reparera utan att slipa om.

Fanérgolv
Fanér består av ett tunnare ytskikt, på cirka 1 millimeter, av trä eller annat material, på en träfiberplatta. Den är tunnare än lamellparketten och går därför lätt att lägga ovanpå ett annat golv eftersom golvet inte blir så mycket högre. Golvet är hårt och det blir inte så lätt märken i det, men det går inte renovera genom omslipning på grund av det tunna slitskiktet.

Massiva trägolv
Golvplank finns i både klassiska träslag som ek, furu och ask och även nya träslag i olika färger och former . Det går även att välja på olika lasyrer, planklängder, tjocklekar och fasningar. Olika lack- och oljebehandlingar både skyddar och gör golvet matt eller glänsande. Det går till exempel att välja ett borstag golv som ser ut som ett golv från förr förra seklet. Det går även att välja naturligt och obehandlat trä och sedan behandla det själv. Om man behandlar med linolja får golvet ett mörkare utseende än om man såpaskurar det. Båda är gamla beprövade metoder. Om man väljer att lacka golvet så måste hela golvet slipas och lackas om någon del av det blir slitet med åren. Golvet kan slipas flera gånger, dock inte hur djupt som helst. Ett trägolv är inte lätt att lägga in, det krävs kunskap eller hantverkshjälp. Underlaget måste också vara anpassat. Alla trägolv sväller och krymper när luftfuktigheten ändras, i massiva trägolv kan det uppstå glipor mellan plankorna. Trägolv passar i alla rum i huset och har en lång livslängd.

Parkettgolvet Ek Sture från Kährs.

Laminat
Laminatgolv har ofta ett pressat träbaserat kärnmaterial, vanligtvis träfiberskiva (HDF eller MDF) samt ett bottenskikt och ett ytskikt som är ett tryckt dekorark, ofta gjord av plast. Det finns ett flertal olika mönster att välja på, till exempel trä- och stenmönster. Golvet tål mer slitage jämfört med trä eller parkett. Vissa tycker att det är lite kallt att gå på och känns lite ”klapprigare” än parkettgolv, men med underlagsfoam så blir golvet tystare. Eftersom laminat har en träkärna så krymper och sväller det, som allt trä gör, vid en skiftande luftfuktighet. Det kan inte slipas, oljas eller lackas om. De billigaste varianterna kan vara mycket tunna (6mm) och bli svåra att lägga med bra resultat, de kan vara mer känsliga för vatten och ha lägre slitstyrka medan de som kostar mer kan vara mer stabila och mer lättlagda.

Laminatgolv i svart och vitt, Lamin Art Black & Hype, från Tarkett.

Text: Annika Rådlund
Foto: Forbo, Kährs och Tarkett

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips