Välj rätt julgran!

Allt Om Bostad

Pynt piffar upp granen.

Kungsgran, silvergran, plastgran eller vanlig hederlig svensk skogsgran? Det är frågan inför ett av julens viktigaste inköp.
Allt om bostad guidar dig genom julgransdjungeln.



Vänd granen upp och ner, som man gjort i The One-butiken i Stockholm.

Efterfrågan på Kungsgran har ökat, och julen 2007 råder det brist på denna lyxigare julgran, som väntas bli rekorddyr enligt prognoserna.
- Efterfrågan på Kungsgran har ökat de senaste åren och anledningen är att vi befinner oss i en högkonjunktur då folk har mer pengar i plånboken. Då väljer man den exklusivare och dyrare Kungagranen, säger granodlaren Per Torstensson på Dalby Granar AB utanför Lund.
En annan förklaring till att Kungsgranen blir allt populärare är, enligt Kalle Karlsson som driver Julgransodling i Sverige AB, att Sverige börjar närma sig övriga Europa.
- I många europeiska länder klassas Kungsgranen som den "riktiga" julgranen medan rödgranen alltid dominerat i Sverige. Men Kungsgranen doftar inte gran på så sätt som vi svenskar är vana vid och därför säljer vår rödgran fortfarande bäst här.

Närmare tre miljoner granar

Julgransodling och försäljning är en större business än man kanske tror. I Sverige räknar man med att 2,5-3 miljoner hushåll köper julgran varje år.
Traditionen att ta in och klä en gran är djupt rotad hos svenskarna, och många har svårt att tänka sig en jul utan gran. Seden med julgran dök först upp i Tyskland på 1400-talet. Till Sverige kom julgranen i mitten på 1700-talet, men det var först under 1800-talets slut som den började förekomma mer allmänt. Det var det högre ståndsfolket i städerna och på landsbygden som först anammade sedan med julgran. Men idag finns julgranar i alla hem som en symbol för julen.
I Sverige ser vi gärna att granen står fram till 20:e dag knut. Därför gäller det att vattna den regelbundet så att barren sitter kvar fram till julgransplundringen. I många andra länder, där julgranen kastas ut direkt efter nyår, fäster man bara granstammen i ett träkors istället för att sätta den i en bevattningsbar julgransfot.
Många familjer har gjort själva inköpet av granen till en tradition.
-Vi har kunder som har med sig både glögg i termos och korv att grilla över vår eld när de kommer för at välja gran, berättar Kalle Karlsson, som har stor försäljningsplats vid Storängsbotten i Stockholm.


Kungsgran - Abies Nordmanniana.


Julas rosa plastgran är redan slutsåld i butikerna.

Flera olika sorter

80 procent av julgransmarknaden består av rödgran (picea abies) som är vår "vanliga" svenska skogsgran. En gran skördas som julgran när den är mellan 8 och 12 år. Antingen odlas den fram som julgran på stora odlingar, eller så sparar man små granar vid avverkning och gallring i skogen.
Importen består främst av ädelgranar såsom Kungsgranen (Abeis Nordmanniana) som har sitt naturliga utbredningsområde i södra Europa och Asien. Kungsgranen är tåligare än rödgranen och har långa mjuka barr som inte faller av så lätt. Den är nästan luktfri och ger inte samma doftassociationer till julen som vanlig rödgran. Allergiker klarar ofta denna gran bättre än rödgran.
Silvergranen är en annan ädelgran som används som julgran.  Silvergranen är dock svårare att transportera och paketera eftersom den blir skrymmande på grund av att grenarna växer rakt ut. Den sprider också en citrusliknande, syrlig, lite otrevlig lukt, när den kommer in i värmen.
Blågranen (Picea Pungens) är en nordamerikansk "kusin" till vår rödgran som blivit populär i vissa delar av Sverige. Även denna gran kan lukta illa.
Även tallar och enar används ibland som julgran, men enligt trenden har de fått backa till förmån för ädelgranarna.
Sedan 1980-talet har platsgranar ersatt vanliga granar i många hem. Plastgranar passar allergiker och finns ofta på kontor, sjukhus, skolor och andra offentliga inomhusmiljöer. Från att nästan uteslutande ha varit grön finns plastgranen i år i ovanligt många och färger. Allt från vita och silverfärgade till svarta och rosa.
- Vår rosa plastgran, som vi sålt till förmån för Rosa Bandet-kampanjen, tog slut långt före jul, säger Anna Lindberg på Julas marknadsavdelning.
De flesta äkta granar som säljs som julgranar här har sitt ursprung i Sverige, men det importeras även gran, särskilt från Danmark där granodling är en stor industri. Man räknar med att Sverige importerar 200 000-300 000 granar varje år.
Totalt odlas gran på cirka 1000 hektar i Sverige, medan Danmark odlar gran på 21 000 hektar och levererar 10 miljoner granar om året.


 

Så här får du granen att hålla längre:

- Välj en färsk gran.
- Vattna mycket.
- Gör ett nytt snitt eller repa med en kniv i granens fot så att den lättare kan suga upp vatten.
- Låt granen vänja sig vid husvärmen gradvis. Låt granen mellanlanda i garage eller farstu något dygn innan du tar in den i bostaden.


Text: Susanne Mattsson, Foto: Susanne Mattson/Fernando Orellana


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Inredning

Visa alla
DalaFloda, äkta trägolv

DalaFloda, äkta trägolv

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Årets badrumstrend

Årets badrumstrend

I väntan på våren - plantera i kruka

I väntan på våren - plantera i kruka

Visa alla