AlltomBostad
 

AoB Bloggen med Annika Rådlund

6 december 2016

Är Vee Speers väggposters framtidens "gråtande barn"?

Om ni var med på 70-80-talet så minns ni säkert de gråtande barnen som var och varannan hade på väggarna då. Jag kommer ihåg att hemma hos min vän Monika som jag lekte med när jag var liten så hade de en hel rad av de där gråtande barnen i hallen. Jag tyckte det var jobbigt att de såg så ledsna ut och när det var lite mörkt i hallen så var det lite skrämmande.
Idag är det en helt annan typ av barnbilder som hänger på väggarna hemma hos många av oss - nämligen Vee Speers barnporträtt. Faktum är att den affischen som heter Vee Speers 2 toppar försäljningslistan på Fotografiska. De här bilderna kan också vara lite skrämmande på sitt sätt, en pojke med ett vapen och en flicka med horn, till exempel. Kanske kommer vi i framtiden att komma i håg de här bilderna som ett typiskt inslag på 2010-20-talet, lika som vi minns att de gråtande barnen var så vanliga på 1970- 80-talet?

Gråtande barn/Bruno Amadio och Vee Speers /Fotografiska
Gråtande barn/Bruno Amadio och Vee Speers /Fotografiska

Enligt Stadsmuseet och Medeltidsmusset så såldes det inte mindre än 1,5 miljoner gråtande barn-bilder i Sverige när det begav sig. Idag ligger säkert många av de massproducerade bilderna i förråd och vindar. Man undrar om de någonsin blir populära igen? Originalbilderna av de gråtande barnen var målade av den italienska konstnären Bruno Amadio (1913- 1981).

Australiensiskan Vee Speers bildserie ”The birthday party” från 2007 är en serie teatriska fotografier av utklädda barn på väg till ett imaginärt födelsedagskalas. Flickan som blåser ett tugummi är det absolut mest populära av motiven och toppar listan av alla posters på Fotografiska.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 


www.fotografiska.se
www.veespeeers.comNyckelord:

Barn

Detaljer

Inredning

Övrigt

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår