AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

16 mars 2015

Årets pelargon blev Violino

Idag utsågs Årets Pelargon på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar. Det är en årlig utmärkelse som i år gick till ’Violino’. Sorten har ljust violetta blommor med mörkgröna blad där växtsättet är kompakt och jämnt. Den ska dessutom vara lättskött, hålla sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder. Det gillas! Från Blomsterfrämjandets håll meddelar man att det har funnits en annan violettfärgad pelargon som har plockats bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Därför startade man ett förädlingsprogram för att hitta en ny bättre sort, och för ett par år sedan introducerades ’Violino’.

Årets pelargon Violini Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen
Årets pelargon Violini Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Violino’ tillhör precis som ’Kathy 13’, sorten som fick utmärkelsen Årets Pelargon 2014, serien Moonlight.
’Violino’ fungerar både ute och inne. På sommaren trivs sorten bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.
Optimalt för ’Violino’, liksom de flesta pelargoner, är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Pelargoner fungerar också i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt. www.blomsterframjandet.seNyckelord:

Blommor

Nyheter

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår