AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

12 mars 2014

Årets trädgårdsprodukt blev...

I år är det nionde gången som Elmia Garden korar en vinnare i tävlingen som belyser goda trädgårdslösningar. Rootmaster från Nelson Garden kammade hem priset som Årets trädgårdsprodukt 2014 i årets Elmia Garden Award. Rootmastern är egentligen resultatet av flera års tester av redan befintliga produkter. Det man saknat hos minidrivhus har man utvecklat och förbättrat.
Juryns motivering löd: Med Rootmaster har Nelson Garden vidareutvecklat den utrustning som gör det enkelt för alla hemmaodlare att få fram egna plantor med en produkt som kan användas om och om igen. Med funktionell design, tillverkad av återvunnen plast och dessutom närproducerad blir Rootmaster till glädje och nytta år efter år.
När sticklingarna sedan är redo att planteras om öppnar man helt enkelt pluggcellerna på samma sätt som man öppnar en bok, och detta ska ge en väldigt skonsam hantering av de ömtåliga plantorna. Att man kan öppna varje tråg gör också att man kan visa barn till exempel hur roten utvecklas och växer.

Rootmaster Foto: Annika Rådlund
Rootmaster Foto: Annika Rådlund

I Rootmaster får 32 plantor plats. Minidrivhuset består av bottentråg, plugghållare med pluggceller samt ett lock, och allt går att diska i maskin. I förpackningen finns även åtta bevattningsband som kan återanvändas. Rootmaster är tillverkad i Sverige av 100 procent återvinningsbart material. Måtten på minidrivhuset är: längd 29 cm, bredd 19,5 cm och höjd 21 cm. Cirkapris 270 kronor.

I Rootmaster finns en självbevattningsfunktion och efter att fröerna har grott går det därför att lämna odlingen att sköta sig själv i upp till fem dagar. De jordfyllda pluggcellerna placeras i ett ventilerat vattenfyllt bottentråg och odlingen hålls därefter fuktig med hjälp av ett bevattningsband. När det behövs fylls sedan vatten på i tråget. För att förodlingen ska bli ännu mer lyckosam finns det i pluggcellerna även invändiga spår som leder rötterna nedåt. Detta minskar risken för rotsnurr och ska istället ge ett friskt och välutvecklat rotsystem hos plantorna.

Nelson GardenNyckelord:

Blommor

Nyheter

Prylar

Tips

Trädgård

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår