AlltomBostad
 

AoB Bloggen med Annika Rådlund

18 juli 2014

Återskapa traditionella kulörer med linoljefärg

Sedan 1700-talet har målarmästare själv blandat pigment till linoljefärg och de olika pigmenten skapade de typiska färgskalor som vi känner igen på gamla byggnader. Många vill återskapa dessa färger och undrar hur de ska hitta de ursprungliga färgerna. Vilka pigment fanns och hur kan man få fram dem idag? Kanske vill man ha exakt samma färg som huset hade då det byggdes? På Riksantikvarieämbetet får de många frågor om färg och historisk färgsättning. De moderna NCS-beteckningarna för färger fungerar inte för gamla målarrecept, där man blandade färgen själv. Därför har Riksantikvarieämbetet tagit fram något som heter Kulturkulör för linoljefärg. Kulturkulör består av en färgkarta i solfjäderformat som bygger på gamla färgrecept och som visar de 307 kulörer som är möjliga att ta fram idag. För varje färg finns en QR-kod som går till ett faktablad med information om de olika pigmenten som ingår i den aktuella färgen. Alla färgprover har också en NCS-beteckning som gör det möjligt att blanda till den rätta nyansen idag. Många färghandlare och målarmästare har Kulturkulör-systemet och kan bryta de rätta färgerna. Den som vill blanda sin färg själv kan köpa verktyget direkt från Riksantikvarieämbetet.

Hitta rätta färgen med Kulturkulör
Hitta rätta färgen med Kulturkulör

Nu finns verktyget som gör det möjligt att återskapa över tre hundra traditionella kulörer. Riksantikvarieämbetet har under lång tid arbetat med traditionella färger och material för att se vilka kulörer man kunde framställa tidigare och vilka man kan få fram idag. Kulturkulör för linoljefärg innehåller Karta med 307 färgprover 23 utvalda pigment Information via QR-kod för varje pigment Pris: 2 800 kronor inkl. moms och går att beställa direkt från NCS Colour AB: order@ncscolour.com och för mer information så kan man kontakta Christian Runeby, tel 08-5191 8190Nyckelord:

Detaljer

Historia

Nyheter

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår