AlltomBostad

Bästa tipsen inför Black Friday

Bästa tipsen inför Black Friday

Imorgon den 24 november är det Black Friday. Den stora shoppingdagen som på bara några år har etablerat sig som starten på den julhandeln efter amerikansk förlaga och shoppingen gäller inte bara i handeln utan även på nätet. Men enligt experterna finns det en hel del fällor som man bör se upp för.

Julhandeln spås slå alla rekord i år (igen) och samma sak gäller för e-handeln. Enligt Postnord kommer en tredjedel av den svenska julhandelns pengar i år att komma från e-handel (6,4 miljarder). Men i det räknas då förstås inte all den handel som sker över landsgränserna.

– De stora volymerna gör att det också är rena julafton för alla möjliga bedragare att få sin del av den lukrativa julhandelskakan. Vi har sett nya och raffinerade metoder varje år de senaste åren, kommenterar Johan Jarl, IT-säkerhetsexpert på Trend Micro.

Många företag drar igång Black Friday erbjudanden redan vid midnatt och det går att göra massor av fynd. Johan Jarl menar att det finns en del att tänka på för att handla säkert på nätet.

 Johan Jarls tips för säker julhandel: 
Se till att du säkrat ditt kort
via kortföretagets eller bankens kortsäkerhetstjänster. Det kan vara att det är kopplat till bank-id eller någon annan form av så kallad autentisering, exempelvis via sms. Det senare är bra till exempel vid handel utomlands, där korttjänsten inte är ansluten till de svenska bankernas system.
Säkra din dator – se alltid till att ha uppdaterat datorn eller telefonen med de senaste programvaruuppdateringarna.
Skaffa anti-virusskydd – en billig försäkring till datorn. Då är du skyddad från de värsta avarterna av virus och till exempel Ransomware som kan låsa din dator. 

Se upp för det här på nätet:

”Grattis, du har vunnit en i-Phone X”
Att du utan motprestation vunnit ett pris som nästan är för bra för att vara sant, då är det förmodligen också det. Meddelanden av den här typen skickas ofta via e-post men också via sms och förekomsten tenderar att öka under köpfester som jul. Klickar du på länken kan din dator i värsta fall låsas eller drabbas av skadlig kod.

Extremt låga priser
Samma sak här, om sajten erbjuder varor till priser som är väldigt mycket lägre än konkurrenterna, så finns anledning att vara vaksam. Inte nog med att det kan handla om plagiat eller stöldgods, så kan det också finnas en risk att det verkliga syftet är att stjäla dina kort- eller personuppgifter. Googla företaget, leta efter certifieringar som ”Trygg e-handel” eller ”Certifierad e-handel” och pröva att kontakta företagets kundtjänst.

Mail från ”PostNord”
Vi har sett en våg av falska mail från speditionsföretag som påstår sig vara PostNord och liknande, om att man kan hämta ut paket, där mailet egentligen syftar till att kidnappa din dator, låsa den och kräva att du betalar en lösensumma. De här falska mailen når ofta sin peak under julhandeln. Din bank begär dina kortuppgifter Banken eller e-handelssajten ringer och påstår sig vilja ha dina person- eller kortuppgifter. Notera att banker och seriösa e-handlare aldrig ringer eller mailar om den typen av uppgifter. Rådet är att endast använda dina kortuppgifter när du ska betala, i en säker betalningslösning på internet. Vi har även sett fall där den påstådda banken ringer och vill dubbelkolla inlogget till bank-id för att sedan få kontroll över personens bank-id och därmed transaktioner via exempelvis Swish.

 

Av; Annika Rådlund Källa: Trend Micro
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår