AlltomBostad

Bergvärme ökar köpintresset för småhus

Allt Om Bostad

Mäklarsamfundets medlemmar bedömer att bergvärme är det uppvärmningsalternativ som påverkar köpintresset för ett småhus mest. Det visar undersökningen Mäklarinsikt som bygger på 1 700 fastighetsmäklares bedömning om sin lokala bostadsmarknad utifrån kontakt och samtal med sina kunder.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Värmepannor Värmepumpar Bioenergi & Pellets

I Mäklarinsikt fick de tillfrågade gradera i vilken utsträckning köpintresset för ett småhus påverkas positivt av följande uppvärmningsalternativ; bergvärme, direktverkande el, fjärrvärme, jordvärme, oljeeldning och pellets. Majoriteten, 96 procent bedömer att bergvärme är det som påverkar köpintresset mest positivt, på andra plats jordvärme (85 procent) som följs av fjärrvärme (68 procent).

I Västerbotten bedömer man att bergvärme och jordvärme har lika stor betydelse, likaså i Blekinge och Dalarna. Medan man i Norrbotten bedömer att det är bergvärme och fjärrvärme som påverkar köpintresset mest. Samtliga län är också rörande överens om att det minst populära är direktverkande el och oljeeldning.

 -  Att vara klimatsmart ligger i tiden, likaså att se över vilka uppvärmningsalternativ som finns då miljön blir allt viktigare. Ekonomin påverkas också av vilken typ av uppvärmning man har. Köper man hus som har en annan uppvärmning än den man vill ha kan man trots allt förändra det eller i alla fall förbättra det man har. På Energimyndighetens webbsida finns information och i varje kommun finns det energi- och klimatrådgivare man kan ta kontakt med, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

 

Källa: Mäklarsamfundet. Foto: Mumlan Nyhlin.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår