AlltomBostad
 

AoB Bloggen med Annika Rådlund

20 augusti 2015

Bjørn Wiinblads sagolika värld har återuppstått

Den världsberömde konstnären Bjørn Wiinblad gick ur tiden för nio år sedan (1918-2006), men hans varumärke återuppstod förra hösten. Det är danska Rosendahl Design Group som skapar hans alster för nya generationer. Wiinblad var känd för sina fantasifulla bruksföremål, ofta med frodiga kvinnofigurer med stort lockigt hår med mycket blomster omkring. Några prylar som jag tänker på är skålar eller krukor formade som ett kvinnohuvud, som man kan använda som en skål eller plantera en blomma i - där blomman då får tjänstegöra som damens hår.

Bjørn Wiinblads i Rosendahls monter på Formex Foto: Annika Rådlund Den äldre bilden på kvinnoskålen är från Bukowskis.
Bjørn Wiinblads i Rosendahls monter på Formex Foto: Annika Rådlund Den äldre bilden på kvinnoskålen är från Bukowskis.

Bjørn Wiinblad i nyproduktion kommer säkerligen att tilltala både nostalgiska samlare och nya fans. I den nya kollektionen finns både krukor, kakfat, ljusstakar, muggar, brickor, porslinsaskar, vaser. För varje såld produkt går en summa till Bjørn Wiinblads fond. Bland annat har fonden gjort det möjligt att hans hem gjorts om till ett arbetande museum, något som Bjørn Wiinblad själv önskade.

www.bjornwiinblad-denmark.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.Nyckelord:

Historia

Inredning

Mässor

Nyheter

Porslin

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår