AlltomBostad

Bostäder på hjul

Allt Om Bostad

Skaffa ett hus på hjul! Då kan du bosätta dig vart du vill, när du vill.
Husvagnar, husbilar och villavagnar är populära mobila bostäder, både för dem som vill resa runt och se olika platser och för dem som vill slå sig till ro.

Se våra utställningar på alltombostad.se:

Fritidshus Grillar Utemöbler & dynor

Villavagn:

Husvagn:

Husbil:

Villavagn

Den mest exklusiva av de mobila bostäderna på hjul är villavagnen. Villavagnarna kommer från USA och England, där de blivit väldigt populära. Boytan är i snitt på 30-50 kvm och de motsvarar en liten lägenhet/stuga. De säljs möblerade och är utrustade med kök, badrum, ett par sovrum och vardagsrum.
- Villavagnen är ett alternativ för den campande familjen som hittat sitt paradis och vill bo på samma plats under längre perioder. När man fastnat för en plats kanske man vill byta upp sig från husvagn till villavagn, säger Thomas Hahn som driver HusbilsExpo i Stockholm.

Villavagnen är klassad som husvagn och får ställas upp på campingplatser och husvagnsparkeringar. Men den är inte lika lätt att flytta som en husvagn. Visserligen har villavagnarna hjul, men ska de transporteras längre sträckor måste de fraktas på lastbil. Det går dock att dra vagnen med egen bil kortare sträckor inom campingområdet.

Eftersom det inte krävs bygglov för en villavagn kan den användas som ett fritidsboende eller permanent bostad under den tid man bygger hus. Har man en tomt är det bara att placera villavagnen där.
- Men det där med att man slipper bygglov är en sanning med modifikation. Ska man ansluta villavagnens vatten- och avloppssystem krävs bygglov. Vissa kommuner anser också att de har rätt att flytta en villavagn som står stilla på samma ställe längre än fem veckor. Men reglerna tillämpas lokalt och skiljer mellan olika kommuner, säger Thomas Hahn.

Villavagnarna har inte slagit igenom i Sverige ännu, men efterfrågan ökar särskilt i södra Sverige och på västkusten. Priset för de enklaste villavagnarna ligger på cirka 200.000 kronor. De mest exklusiva kostar runt en miljon kronor.

Husvagn

En husvagn passar utmärkt för barnfamiljen som vill resa runt. Till skillnad från husbilen kan man separera husvagnen från bilen och därmed lämna barn och prylar i husvagnen på campingen medan man själv kan använda bilen till annat.
- Men husvagnsförsäljningen minskar med cirka tio procent per år, säger Thomas Hahn som säljer både villavagnar, husvagnar och husbilar i Stockholm. Bland storstadsbor är husvagnen inte särskilt populär, men en anledning är förstås att det är problem med uppställningsplatser i stan.
En ny, normalstor husvagn kostar 150.000-300.000 kronor.

Husbil

En husbil passar oftast för ett par med god ekonomi som vill ut och se sig omkring.
- Många före detta båtmänniskor köper husbil. De tycker att båtlivet blivit för bökigt och är trötta på att bara se vatten och hamnar. Med en husbil får de se andra miljöer, säger Thomas Hahn.
Att investera i en husbil är dyrare än att köpa husvagn. Från 350.000 kronor får man räkna med att de enklaste kostar, men det finns husbilar för 2,5 miljoner.
- Husbilsförsäljningen ökar med cirka 40 procent per år, och det är främst i storstäderna som husbilarna blivit populära.

Camper

En camper är en överbyggnad till en pickup. Campern påminner om en husvagn invändigt, men är mindre. Men när den monteras på ett bilflak associerar man snarare till en husbil.
Campern uppskattas av exempelvis jägare som behöver 4-hjulsdrivna bilar för terrängkörning. Även hantverkare, som ofta har lastbilar och pickuper som firmabilar, kan ha glädje av en camper.


Text & foto: Susanne Mattsson


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår