AlltomBostad

Bostadsköp i Spanien ökar kraftigt

Bostadsköp i Spanien ökar kraftigt

Under 2013 har priserna på bostäder i Spanien gått ner drygt 8 procent. Det innebär också att den totala nedgången sedan 2007 nu är nästan 40 procent. Och låga priser, varmt klimat och stark svensk valuta lockar allt fler svenskar att köpa bostad i Spanien.

Svenskar köper hela 68 procent fler bostäder i Spanien under 2013 jämfört med 2012, visar helt färska siffror.

- Under de senaste två åren har vi märkt en stor ökning i intresset från Skandinavien och under 2013 visar också siffrona att dessa förfrågningar omsätts i riktiga affärer. Det nyproducerade utbudet är fortfarande mycket stort, men trots det väljer kunderna begagnat. Bland våra svenska köpare är denna trend väldigt tydlig och 72 % av våra kunder under 2013 väljer begagnat. Det är sannolikt en kombination av att priserna på begagnat många gånger anpassats bättre till den nya marknadssituationen, men också att bostadsstandarden succesivt höjts i Spanien under de senaste åren, säger Daniel Nilsson, som är regionschef på Fastighetsbyrån i Spanien.

Enligt nya siffror ökar andelen bostadsköp från utländska medborgare i Spanien under 2013. Skandinaver är den nästa största köpgruppen och står för cirka 12 procent av alla utländska köp i Spanien, endast slagna av britter med drygt 15 procent. Svenskar står för 5,6 procent av det utländska köpen.

- För hela året fortsätter priserna att sjunka i hela Spanien. Vi ser dock att på marknader där utlänningar är starkast representerade, som Costa Blanca, Mallorca och Kanarieöarna, har prisnedgången stannat upp betydligt mer än rikssnittet.

Bovisions genomgång visar att just Frankrike och Spanien är de hetaste områdena för svenskarna. Rivieran och spanska sydkusten lockar med värme, bad, uterestauranger och golfbanor.

- Det som oftast efterfrågas är en bostad med två sovrum, stor terrass, ingen insyn och gångavstånd till strand, restauranger och butiker, säger Annika Silver, mäklare på Silver Estates och med mer än tio års erfarenhet av bostäder i Spanien och Frankrike.

- Ett råd är att åka ned till exempelvis Spanien nu i mitten av februari och besöka olika orter för att se hur området fungerar mitt i vintern. Det är kanske inte så kul att hamna på en plats där utsikten vintertid huvudsakligen är nedsläckta lägenheter och långt till affärer, säger Annika Silver.
Lågkonjunktur och en stor arbetslöshet har medfört att priserna på bostäder i exempelvis Spanien fallit kraftigt under de senaste åren. Nu är de på väg upp. Flera mäklare räknar med att om fem år är priserna på ”all time high” nivå igen, meddelar man från Bovision.

Av: Annika Rådlund Källa: Bovision och Fastighetsbyrån
Foto: Annika Rådlund och Fastighetsbyrån

Svenska köp ökar kraftigt i Spanien
Antal köp gjorda av svenskar ökar med hela 68 % under 2013 jämfört med 2012 och antal köp gjorda av svenskar utgör 5,6 %. De norska bostadsköpen ökar med 27 % under 2013 jämfört med 2012 och antal köp gjorda av norrmän utgör 5,3 %. Enligt en rapport från Registradores visar också trenden med en växande andel för begagnatmarknaden fortsätter (nu 54,4 %).

Fastighetsbyråns försäljning i Spanien under 2013:
var 59 % lägenheter, 29 % radhus och 12 % villor.
76 % var begagnade bostäder och 24 % nyproduktion.
80 % av köparna var svenskar, 12 % norrmän, och resterande 13 % danskar, finnar, britter, spanjorer, belgare, tyskar, ungrare och holländare.
Av svenska köpare kommer 41 % från Stockholms län, 21 % från Västra Götalands län, och 11 % från Malmö län. Resterande 27 % är väldigt spridda.
Kundernas snittålder var 51,3 år.
Snittpriset var 202 000 €, och i snitt förhandlade köparna ner priset med 7,1 %, något mindre än under 2012.

Bovision
Fastighetsbyrån

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår