AlltomBostad
 

Brandskydd i hemmet

Brandskydd i hemmet

Varje år omkommer närmare 100 personer i Sverige i bränder. De flesta av dem dör hemma. Här är några handfasta tips på hur du kan göra för att förhindra att det börjar brinna.

Brandvarnare räddar liv

Vid tre av fyra dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Om du inte har en brandvarnare så ska du skaffa en. Det är en billig livförsäkring. Brandvarnaren reagerar på den farliga röken och varnar dig. Sätt upp den i taket utanför sovrummet, en bit från väggen. Det är viktigt att den sitter i taket och inte på väggen eller ligger på hatthyllan! Ta för vana att byta batteri en gång per år. Be någon om hjälp med att sätta upp brandvarnaren eller byta batteri.
Läs mer om brandvarnare

Var noga med elen

Kontrollera att glödlamporna har rätt watt-tal. Se till att lampskärmen inte kommer i kontakt med den varma glödlampan och att klämlampor sitter stadigt, så att de inte ramlar ner i till exempel sängen. Det kan lätt orsaka en brand. Byt blinkande lysrör på en gång. Byt ut trasiga och nötta elapparater och sladdar. Låt inte torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån eller när du sover. Torka aldrig kläder på elelement eller bastuaggregat. Ställ ingenting på tv-n. Stäng alltid av med avstängningsknappen, inte bara med fjärrkontrollen.

Boendesprinkler

Boendesprinkler är det säkraste och mest tillförlitliga brandskyddssystemet för att rädda liv. Boendesprinkler reducerar kraftigt sannolikheten för dödsbränder – i stort sett ingen omkommer i en sprinklad byggnad. Boendesprinkler reducerar brandskadekostnaden med upp till 90 procent. För vårdlokaler visar svenska rapporter att sprinklerinstallationer ger mer än 5 minuter extra tid för evakuering. Forskningsrapporter visar att det är samhällsekonomiskt lönsamt med sprinklersystem i vårdanläggningar. Boendesprinkler är billigt i underhåll och håller i byggnadens hela livstid.
Läs mer om boendesprinkler

Brandfarlig matlagning

Många bränder börjar på spisen. Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen om telefonen ringer eller någon knackar på dörren, men gå aldrig från köket om något kokar på spisen. Ett hjälpmedel som förebygger spisbränder är en automatisk övervakning av spisen, en så kallad spisvakt. spisvakt bryter strömmen vid brand. Spisen stängs därmed av innan en brandfarlig situation uppkommer. En spistimer har, till skillnad från spisvakten, inget detekteringssystem utan slår enbart av strömmen efter en viss tid.
Läs mer om spisvakten

Glöm inte släcka ljusen

Levande ljus som lämnas utan uppsikt orsakar många bränder. Välj alltid ljusstakar i porslin, plåt eller annat brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter, eftersom de lätt kan fatta eld. Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och krukväxter. Glöm inte att släcka ljusen när du lämnar rummet.

Om det händer

En brand i ett hem får oftast ett mycket snabbt förlopp. Ta dig ut från branden så fort som möjligt, om du inte kan släcka den. Stäng dörren efter dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig lika snabbt. När du har tagit dig i säkerhet, varna andra och ring 112. Om det brinner någon annanstans än i din lägenhet, gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna kvar i lägenheten och ring 112. 
Läs mer om vad du ska göra om det börjar brinna

Ladda ner faktablad om hur du höjer brandskyddet i ditt hem som pdf

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår