AlltomBostad

Bygg en trädgårdskompost - byggbeskrivning

Kompostbehållare

Att samla trädgårdsavfallet i en kompostbehållare underlättar renhållningen på tomten. Som belöning får man efter en tid hinkvis med härlig svart mylla.

Förvandlingen påskyndas när ett stort antal små jordbruksarbetare - kompostmaskar, lövmaskar och andra synliga och osynliga kryp - får ta komposten i besittning som bostad, arbetsplats och matställe.

I bokhandeln finns många handböcker som beskriver hur man går till väga vid kompostering.

 


Konstruktion

Den kompostbehållare vi beskriver här är gjord med en lång baksida plus fem mindre, lika stora luckor för gavlar, framsida och mellanvägg. Delarna hålls ihop av sprintar genom iskruvade öglor.

 


 

Ritningens mått ger två lika stora fack, det ena för färskt avfall, det andra där nedbrytningen pågått en tid. Längd gånger bredd gånger höjd är: 1 990 x 1 028 x 745, men det går bra att ändra mått efter behov. Kompostbehållaren kan till exempel förlängas med ett tredje fack som kan utöka behållarens volym, eller användas för tillfällig förvaring av den sållade jorden och/eller de halvförmultnade rester som blir över vid sållning, och som ska strös in på nytt i komposten.

För att utöka med ett lika stort fack förlängs baksidans bräder med 962, från 1 862 till 2 824. Antalet små luckor kan ökas från 5 till 7 stycken.

Alla mått är i mm där inget annat anges.

 Materialspecifikation

 

Benämning                                 Dimension       Längd (m)       Antal (st)
Trall impregnerat klass NTR/A        22 x 95               ca 12                 6 à 1 862
Trall impregnerat klass NTR/A        22 x 95               ca 27                 30 à 900
Trall impregnerat klass NTR/A        22 x 95               ca 10                 13 à 740
Varmförzinkad spik                       50 x 2,0                                       ca 250
Förzinkade skruvöglor
(eller grövre)                                20 x 8                                           38
Varmförzinkad spik
som sprintar                                 125 x 4,0                                       12

Obs! Spill är inte medräknat.

Till sprintar kan man i stället använda vinkelkrokar eller tråd med minst 3 mm diameter, som bockas.


Arbetsgång

Såga först till allt virke. Märk, på en av stolparna, ut delningen 130 för de liggande bräderna. Stolpen används sedan som mall. Stolparnas nedre ändar ligger kant-i-kant med den nedre liggande brädan.

Mät sidornas yttermått och kontrollera att vinklarna är räta med hjälp av vinkelhake. Spika bräderna i ordning (1) till (8) enligt bilden. Vik och nita spikarna på baksidan.

När alla sidor är färdigspikade skruvas skruvöglorna in, upptill och nedtill, så att öglornas hål kommer mitt över varandra när sidorna är uppställda. Två öglor i ena sidan, en i varje angränsande sida, se detaljbild A.

 

 

Ställ sidorna på plats. Underlaget bör vara vågrätt. Använd gärna några av virkets spillbitar, eller betongplattor som underlag i hörnen. Lås ihop konstruktionen med sprintarna genom skruvöglorna.

När man lossar den ena sidans sprintar och lyfter bort den går det lätt att ösa ur den komposterade jorden.

 

 

Materialet presenteras av:


Hitta din närmaste bygg- och trävaruhandlare

 

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår