AlltomBostad

Cirkulationssystemet

Cirkulationssystemet

I en privat pool ska reningsverkat vara dimensionerat så att det kan omsätta vattenvolymen minst fyra gånger per dygn. Vattnet ska även kunna värmas upp och desinficeras. Vi kallar processen för ett cirkulationssystem. Här beskriver vi hur det går till med lite tips på vägen.

Bräddavlopp

Vattnet lämnar poolen via ett eller flera bräddavlopp för att befria ytvattnet från skräp som ännu flyter. Bräddavlopp kallas även ytvattenrenare eller skimmer. I bräddavloppets mynning finns en flottör som ställer in sig efter vattennivån vilket gör att strömningshastigheten på ytvattnet ökar till bräddavloppet. I bräddavloppet finns en korg som fångar upp löv och annat skräp innan det sjunker till botten. Bräddavlopp placeras i allmänhet i centrum av ena kortsidan mittemot inloppen, men även andra placeringar kan vara motiverade. Bräddavloppet byggs in i poolväggen så bara mynningen är synlig.
Om poolen har en djupdel brukar man komplettera med ett bottenavlopp som ger cirkulation även i djupa delen att så att det inte uppstår några fickor med stillastående vatten. Bottenavloppet används inte vid tömning av poolen, istället används en dränkbar pump eller sughävert om man av någon anledning måste tömma poolen.

Poolpumpen

Pumpen är poolens hjärta. Den suger vatten från bräddavloppet och trycker sedan vattnet via filter och värmare tillbaka till poolen. Pumpen ska dimensioneras med hänsyn till filter- och poolstorlek samt badfrekvens. Det är en fördel att placera pumpen så nära poolen som möjligt, helst under poolens vattennivå. Om ni har ett bra utrymme för reningsverk och värmare som ligger ovanför poolens vattennivå är det bättre att placera pumpen i en pumpgrop vid poolen. Installera delbar unionskoppling och europahandske för elen så är det enkelt att plocka in pumpen när poolen vinterstängs.

Poolfilter

Från cirkulationspumpen trycks vattnet vidare genom ett filter. Filtrets funktion är att fånga upp mindre partiklar. Vattnet pressas genom en bädd av fin sand eller ett filter av polyester, beroende på vilken filtertyp man valt. Vid rengöring så backspolas sandfilter. Vattnet leds då bakvägen genom filtersanden så att skräpet spolas ut till avloppsbrunn, dike eller infiltreras i marken. I polyesterfilter tas hela filterelementet ut och tvättas rent. Välj ett stort filter så blir reningen bättre och intervallerna mellan rengöringarna längre.

Pool uppvärmning

Efter filtret ska vattnet passera en värmare för att få önskad temperatur. Det finns flera intressanta alternativ att välja mellan.

Elvärme
För upp till 4x8 meters övertäckt pool gäller minst 6 kW och för 5x10 meters rekommenderar vi minst 9 kW. Välj gärna en värmare med lite högre effekt så finns kapacitet att hålla värme tidig vår och höst.

Värmeväxlare
Värmeväxlaren är mycket effektiv på att föra över värme från annan värmekälla till poolen. Om du har olje-, kombinations-
panna eller värmepump till huset är värmeväxlare ett bra alternativ. Vid överföring från värmepump som arbetar med lägre temperatur krävs lite större värmeväxlare.

Poolvärmepump
Poolvärmepumpar är lufvärmepumpar speciellt utvecklade för swimmingpooler. Dom har inbyggd värmeväxlare, termostat och flödesvakt och är enkla att installera. De är mycket effektiva och ger drygt fyra gånger tillbaks per satsad krona i elförbrukning. En lönsam investering på sikt.

Solvärme
Utomhuspool passar utmärkt för soluppvärmning. Det är en investering som snart betalat sig. Tillsatsvärmare av någon form ska placeras efter solpanelerna och kommer bara att dra energi när solen inte räcker till.

Automat klorering

Eventuell desinficeringsutrustning placeras efter värmaren. Folkpool har två olika system att erbjuda som alternativ till traditionell dosering av klortabletter i bräddavloppet.

Saltgenerator

Saltgeneratorn producerar själv underklorsyra av salt. En effektiv desinficering som ger mycket behagligt vatten.

Klorautomat

Klorautomaten doserar successivt ut klor poolen enligt önskad inställning. Den rymmer 2 eller 4 kilo långverkansklor så påfyllnad behöver bara ske någon gång per år.

Inlopp

Nu ska det renade och uppvärmda vattnet tillbaks till poolen. Det sker genom inlopp som vanligen placeras mittemot bräddavloppet.

Styrning, kopplingar och ventiler

Cirkulationssystemet måste kunna styras. I vår poolcentral finns nödvändiga komponenter inbyggda för bekväm styrning av pump och värme. Genom att välja något av våra kompletta anslutningspaket får du med poolcentral alternativt elkomponenter samt kopplingar och ventiler för en normal poolinstallation. Flexibel PVC slang för maskinrumsmontage ingår också. Köp till önskad längd polyetenrör för rördragning i mark.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår