AlltomBostad
 

Dekorera hemma med amaryllis

Dekorera hemma med amaryllis

Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så enkel att lyckas med samtidigt som den är vacker, ståtlig och skapar stämning.
- Man kan blanda upp med rosa blommor efter julen så känns det lite ljusare och lättare, säger designern Jan Rundgren.


De amaryllisar vi njuter av till jul är vanligtvis olika hybrider från släktet Hippeastrum. Hippeos betyder ryttare och astron stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken.

Det finns både småblommiga, så kallade miniatyramaryllis, och storblommiga amaryllis. Utbudet av färger är stort och man kan välja mellan vita, rosa, orange och röda nyanser, både enfärgade och tvåfärgade blommor.

Amaryllis köps oftast i knopp vilket gör att man i lugn och ro kan följa dess spännande utveckling från knopp till färdig blomma. För att utvecklas väl behöver amaryllisen bara lite vatten då och då. Jorden kan gärna torka upp lite mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för en vacker blomning.

Det finns många olika sätt att använda amaryllis på. De storblommiga sorterna bör placeras i en stabil kruka eftersom de med tiden annars kan välta. Blir blomstänglarna för höga går det utmärkt att skära av dem från löken och placera dem i en vacker vas.
- En amaryllis som solitär är också fin säger Jan Rundgren.
En avskuren amaryllis i vas håller lika länge som om den satt kvar på löken.

Av: Annika Rådlund Källa amaryllis: Blomsterfrämjandet
Foto: Annika Rådlund

Det finns flera olika sorters amaryllis. Alla är fina även som solitär i en vas.

Oväntade placeringar och presentationer höjer effekten.

Med mossa och några dekorationsfigurer går det att skapa ett landskap i blomkorgen. Välj en vid korg så finns det mer plats.

Dekorera med rep i en trådkorg. Kom ihåg att ha något under, speciellt vid vattningen.

Blanda upp med rosa färger efter jul för ett ljusare intryck.

 

Blomsterfrämjandet

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår