AlltomBostad

Expertens tips - brandskydda hemmet

Expertens tips -  brandskydda hemmet

Nu ökar risken för bostadsbränder, men få svenskar skyddar hemmet. Varje år rycker nämligen räddningstjänsten ut till fler än 6 000 bostadsbränder i Sverige och december och januari är de mest utsatta månaderna. Men det går att minska brandrisken med några enkla åtgärder.

Trots den dystra statistiken är det få som vidtar rätt säkerhetsåtgärder för att minska brandrisken, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Medan drygt nio av tio svenskar har en brandvarnare är det bara en av tio som brandövat hemma.

- Kyla och mörker i kombination med ljushögtider som advent, lucia och jul skapar dyster brandstatistik i december. Man behöver inte sluta med levande ljus, men man bör vara försiktig och vidta säkerhetsåtgärder för att minska risken för brand. Det absolut viktigaste att tänka på är att ha en fungerande brandvarnare som ska vara fäst i taket och helst testas varje månad, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Förra året ryckte räddningstjänsten ut till 6 750 bostadsbränder i Sverige och 110 personer omkom till följd av brand, enligt data från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. December och januari är de månader då flest bostadsbränder sker och hela fyrtio procent av årets bränder orsakade av ljus inträffar då.

Närmare sju av tio svenskar (68 procent) har en brandsläckare hemma, men bara drygt hälften (51 procent) har en brandfilt.

Få brandövar hemma
Många har någon gång brandövat på arbetsplatsen eller i skolan, men närmare nio av tio (88 procent) har aldrig brandövat hemma – trots att det är där flest bränder sker. För att få fler att brandöva hemma lanserade Trygg-Hansa 2016 initiativet Brandkoll, där familjer med hjälp av en 360-film får uppleva hur det är att befinna sig i ett brinnande hus och lära sig hur man tar sig ut.

- Både barn och vuxna reagerar ofta irrationellt i en extremt stressad situation som en bostadsbrand. Barn kan bli paralyserade när det börjar brinna och risken är att de gömmer sig under sängen eller ett bord istället för att lämna bostaden. Det är därför viktigt att åtminstone en gång om året brandöva hemma, så att alla i familjen vet vad man ska göra om det börjar brinna, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

För att minimera risken att någon i onödan ger sig in i ett brinnande hus igen för att rädda någon som tros vara kvar där är det viktigt att de boende tillsammans bestämmer en uppsamlingsplats utanför bostaden vid händelse av en brand. Trots det uppger närmare nio av tio (89 procent) att de inte har, eller inte vet om de har, en bestämd uppsamlingsplats.

Ändå är det få som vidtar rätt åtgärder för att minska brandrisken, enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa. Drygt nio av tio svenskar (94 procent) har en brandvarnare hemma, men var tionde har aldrig testat den och drygt hälften (51 procent) testar den bara en gång per år eller mer sällan.
 

Expertens tips för att brandskydda hemmet
Det går aldrig att freda sig helt från brand i hemmet, men genom att vidta rätt säkerhetsåtgärder kan man minska risken. Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har sju förebyggande tips inför vintern:

1. Se till att ni har en utrymningsplan och en bestämd uppsamlingsplats. En utrymningsplan kan se olika ut beroende på om ni bor i ett flerfamiljshus eller en villa, men det viktiga är att alla känner till planen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna.
2. Brandöva hemma minst en gång om året.
3. Se till att brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är på plats.
4 Testa brandvarnaren regelbundet, gärna en gång i månaden.
5 Vänd på och ruska brandsläckaren någon gång i halvåret. Detta för att minska risken för att pulvret ska klumpa ihop sig.
6 Använd ljusstakar i material som inte är brännbart och undvik dekorationer i ljusstaken.
7. Släck alltid levande ljus om du lämnar rummet.
 

 Av: Annika Rådlund Källa: Trygg Hansa
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår