Gjuta plintar och stolpar

Att gjuta är dessutom ganska enkelt för dig som är normalhändig. Och arbetsgången är i princip densamma – oavsett vad du gjuter. Du klarar de flesta arbeten med weber finbetong eller weber grovbetong. Det är ett färdigblandat torrbruk som du bara tillsätter vatten.

Under carporten står bilen åtminstone delvis skyddad – och du slipper skrapa rutorna på vintern.

Så här gjuter du plintar till carporten: Gräv groparna till frostfritt djup och lägg lite sten i botten. Ställ formen på plats och rikta in den med vattenpass och/eller lod.

Fyll formen, placera en stolpsko eller liknande ovanpå, justera med vattenpass och fixera läget innan betongen stelnar. Kanske behöver du även stolpjärn för att konstruktionen ska bli riktigt stadig.

Är du osäker på om du behöver armera? Rådgör med byggmaterialhandlaren. Ska du gjuta på berg, måste du borra för att få en säker förankring.

Fyll formen, placera en stolpsko eller liknande ovanpå, justera med vattenpass och fixera läget innan betongen stelnar.

Gjut även i minusgrader

När du gjuter med traditionell betong, får temperaturen inte vara lägre än +5°C eftersom hållfasthetstillväxten avstannar och betongen kan gå sönder. Med weber vinterbetong kan du gjuta i temperaturer ned till -10°C.

Åtgång Vid gjutning i rör (rund form)

Diameter Ø, mm åtgång torr betong,
per löpmeter
100 mm 16 kg
150 mm 35 kg
200 mm 63 kg
250 mm 100 kg

Plintar till grindstolpar

Förstärk konstruktionen med genom att gjuta plintstöd under jorden, mellan plintarna.

Extra stabila blir grindstolparna om du förstärker konstruktionen i sidled mellan plint för grindstolpe och plint för staketstolpe.

Gräv gropar till frostfritt djup. Gräv också för de mellanliggande plintstöden (försäkra dig om att dessa hamnar under marknivån).

Gjut plintbottnar, ställ den färdiga betongplinten på plats och rikta in den med vattenpass och/eller lod. Lägg distansklossar mellan grindstolpen och plinten innan du fixerar läget och fäster den med stolpjärn.

Gör en form för plintstödet av trä eller plywood. Häll i några cm betong innan du lägger i armeringsjärn. Fyll upp med betong och avsluta med armeringsjärn.

Färdiga flexibla plintar

Plintar från Weber finns i två längder, 500 mm och 700 mm, och passar för stolpskor till 2-, 3- och 4-tumsstoplar.

Traditionell plint
Betongplint för konstruktioner där de horisontella krafterna är stora och en stabil infästning av virket krävs. Plinten finns med 1 eller 2 järn.

Plint med justerbara plintskor
Plint där den varmförzinkade U-formade stolpskon skruvas i plinten. Detta innebär att änden på stolpen inte ligger direkt på betongen, vilket ger ett bättre fuktskydd.

Plint för trädgården
Fast betongplint med paraplysats. Det är 5 st utbytbara insatser för tex torkvindan, parasollet, julgranen eller fågelbordet. Plinten finns i längden 500 mm.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Weber

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla