AlltomBostad
 

Gör-det-själv guide - Betongkrukor

Gör-det-själv guide - Betongkrukor

Här visar vi hur enkelt det är att gjuta egna krukor. Låt fantasin flöda och fyll din trädgård eller balkong med dina vackra betongkrukor.

Det här behöver du:- Combimix cementbruk A eller Combimix fi nbetong.
- Formar (2 st, en mindre och en större).
- Matolja, hink, vatten, gummihandskar, tumstock, pensel, hammare, spackelspade, en planka och vikter, t.ex. stenar eller sand.

1.Pensla oljan jämt på insidan av den större formen. Pensla utsidan på den mindre formen. Ställ den mindre formen upp och ner. Oljan förhindrar betongen från att fastna på formarna när den brinner

2.Fyll hinken med lite vatten. Häll ned en spade betong i vattnet och blanda väl med handen. Blanda ned ytterligare betong på samma sätt tills konsistens blir som en lättfl ytande gröt. Blanda ellre betong i fl era omgångar än att börja med för mycket.

3.Häll betongen i den större formen och skaka lite. Placera den mindre formen i den större och pressa ner den en bit så att betongen pressas upp längs sidorna. Glöm inte att lämna ett ellanrum på botten mellan formarna.

4.Lägg plankan rätt över formarna och tyng ned med stenar eller andra vikter. Du kan även fylla den mindre formen med sand för att tynga ner den. Ta hjälp av tumstocken och justera så att den mindre formen hamnar mitt i den stora.

5.Knacka lätt runt om den yttre formen med hammaren för att skingra instängda luftbubblor. Blanda mer betong om det behövs för att fylla upp sidorna. Glöm inte att knacka formen igen om du gör det. Du vill ha bort så många luftbubblor som möjligt.

6.Låt sedan gjutningen stå och torka i minst ett dygn. Gör du en större gjutning kan den behöva stå och torka i två dygn. Ställ gjutningen under tak eller täck över den med vattentät plast för att skydda den mot regn och stark sol.

7.Ta bort formarna. De kan sitta rätt så hårt. Var försiktig! När du fått bort formarna har du en färdig kruka att plantera i.

OBS!


» Konsistensen på bruket avgör ytan. Mindre vatten ger en skrovligare/rustikare yta och mer vatten ger en slätare yta.

» För en riktigt slät, gipsliknande, yta kan Combimix golvavjämning CM 740 användas.

» Använd en kork eller annan distans i botten mellan formerna när du gjuter för att få en dränerad kruka.

» Det går att gjuta nästan vad som helst.

» Använd fantasin!

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår