AlltomBostad
 

Gör-det-själv guide - Gjuta betong

Gör-det-själv guide - Gjuta betong

Det här behöver du:Betong, hink eller tombola, slagborrmaskin med visp, formplyfa eller ohyvlade brädor (material till gjutform), spik/skruv, skruvdragare, hammare, tätningsmassa, murarslev, rmering, vattenpass, tumstock, rivbräde, stålbrätte, rätkäpp, stötbräda, plastfolie, skottkärra och vatten.

1. FormbyggnationBörja med att bygga formen. Använd alltid ohyvlade bräder eller formplyfa. Det är viktigt att formen är stabil och tät. Formen ska vara ren och fri från damm, cementhud, fett eller andra föroreningar som kan förhindra vidhäftning. Placera ut armeringen. Förvattna formen för att lättare kunna avlägsna den när betongen har härdat. Det får dock inte förekomma fritt vatten i gjutformen. Ska gjutning utföras mot mark bör marken isoleras.

2. BlandningTorrpulvret blandas med den angivna vattenmängden på säcken. Blandningen utförs i tombola i ca 3–7 minuter, eller med en borrmaskin och visp. Bruket blandas till en homogen massa. Används produkten med mer vatten än rekommenderat erhålls lägre hållfasthet och risk för separation samt krympning. Använd det färdigblandade bruket inom ca 1 timme.

3. AppliceringFyll formen med det färdigblandade bruket så snart som möjligt. Bruket läggs i skikt om max 2 dm åt gången.

4. AppliceringKomprimera mellan varje skikt med en virkesbit. Arbeta från ett håll så att det inte bildas några luftfi ckor.

5. AppliceringNär formen är fylld dras ytan av med en bräda eller riktskiva. Detta görs för att få en jämn yta. Ytan bör därefter täckas in med plastfolie.

6. EfterbehandlingEfter ca 1–3 timmar, när betongen härdat något, brädrivs ytan för att få en fi n slutyta.

7. EftervattningDet är viktigt att gjutingen inte torkar för snabbt. När ytan går att gå på eftervattnas gjutningen rikligt och täcks in med plast. Detta görs för att förhindra krympsprickor. Eftervattna eller ha betongen täckt så länge som möjligt dock minst en vecka. Betongytan får inte utsättas för frost innan hållfastheten uppnått 5 MPa (efter ca 7 dygn).

Tips!

» För bästa arbetsresultat bör temperaturen där arbetet utförs vara 10–25 °C. Förvara torrbruk och övrigt material så det håller över 10 °C före användning. Vid lägre temperatur än 5 °C avstannar hållfasthetstillväxten.

» Används produkten vid temperaturer under 5 °C ska vinteråtgärder vidtas.

» Tunnare betongskikt är känsligare och kräver noggrannare efterbehandling.

» Hållfastheten ökar vid eftervattning

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår