AlltomBostad
 

Gör-det-själv guide - Putsa

Gör-det-själv guide - Putsa

Här hittar du generella tips och råd när du ska putsa.

Det här behöver du:Grundningsbruk, putsbruk, hink eller murbruksbalja, slagborrmaskin med visp, vattenpass, murarhammare, hård borste, kalkkvast, putsslev, skånska, rätkäpp, rivbräda, filtbräda, stålbrätte, penseln och vatten.

1. FörvattningRenborsta väggen med en hård borste. För att öka vidhäftningen så förvattnas väggen. Använd exempelvis en kalkkvast och pensla på vattnet. Du ska varken vara för snål eller för frikostig med vätan.

2. TunngrundningBlanda grundningsbruket och vatten till en lös välling. Tunngrunda underlaget med blandningen. Använd kalkkvast eller putsslev.

3. Blandning grovputsPutsbruket blandas med den angivna vattenmängden på säcken, i en murarhink eller skottkärra. Blanda med en slagborrmaskin med visp 3–5 min. Fortsätt att röra tills bruket har en smidig konsistens.

4. FörarbeteInför grovputsningen riggar du upp avdragsbanor på 0,5–1,5 meters avstånd. Fäst med lite bruk och loda in med vattenpass. Avdragsbanor säkerställer ett jämntjockt putslager.

5. GrovputsningGrovputsa när grundningsbruket torkat helt. Ta bruk på sleven och släng på bruket underifrån.

6. GrovputsningAnvänder du skånskan så trycker du bruket mot väggen och drar uppåt. Dra uppåt utan att släppa trycket.

7. GrovputsningNär bruket satt sig något, använd rätkäppen. Följ väggen nerifrån och upp med en ”sågande” rörelse.

8. EfterbehandlingNär överfl ödigt bruk dragits av kan du ta bort avdragsbanorna. Fyll igen skårorna med putsbruk.

9. YtbehandlingNu kan du börja slätskura väggytan. Använd en rivbräda och arbeta med stora cirklande rörelser

10. EftervattningFärdig putsyta ska hållas fuktig i minst 3 dygn, för att förhindra krympsprickor och öka hållfastheten. Använd vattenslang med fi nspridarmunstycke. Skydda den nyputsade ytan mot nederbörd och kyla i minst 14 dygn efter utfört arbete

Tips!

» Putsytan kan få olika strukturer beroende på val av verktyg vid ytbehandling.

» Filtbräda ger en grövre yta, men är lättare att använda än en rivbräda.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår