Gör din egen växthylla till balkongen eller terrassen

Gör din egen växthylla till balkongen eller terrassen
Om trädgårdsytan är begränsad, eller om man bara vill ha ett lite annorlunda arrangemang, är en vägg med kryddor i flera våningar en både smart och snyggt. Växterna hamnar i blickfånget och blir ett grönskande inslag på väggen, dessutom blir det enkelt att ta blad från örter till matlagningen. Anza har gjort en instruktionsfilm som viar hur man lätt kan göra en själv- Allt som behövs är färg, zinklådor, en träskiva, dubbelhäftande tejp och något att måla med.

Kryddväggen består av en träskiva målad i en svart, matt färg där zinklådor med plats för kryddkrukor, sätts fast i olika höjder. Ett härligt sätt att få doften av ljuvliga örter även på den lilla balkongen.

Med zinklådor och helmatt färg förvandlades en enkel träskiva till en fin kryddvägg. Merparten av alla kryddväxter är lättskötta, men för att de ska trivas bör väggen placeras i ett varmt och soligt läge. I det här fallet valdes citronmeliss, gräslök, rosmarin, oregano, salvia samt lavendel.

Så här gör du:
1. Efter att ha torkat av den obehandlade träskivan med en torr mikrofiberduk, rollades den med vit grundfärg. Vid springorna användes en pensel för att täcka allt trä. Görs kryddväggen från grunden bör träet täckmålas en gång innan den sätts ihop för att undvika obehandlade springor när träet torkar.
2. Måla. När ytan torkat upprepas proceduren med två strykningar med svart murfärg. Det ger träet ett matt, griffeltavleliknande utseende.
3. För att fästa zinklådorna på träskivan användes Powerbond outdoor – stark och dubbelhäftande tejp för utomhusbruk. Två långa remsor sätts horisontellt på baksidan av lådorna. De måttas sedan in och trycks fast på träskivan när den ligger ner. Väggen är nu färdig att hängas upp och fyllas med jord och växter.

Anza - växtvägg (här finns instruktionsbilder och film)
Gilla gärna All om bostad på facebook

Facebook Twitter Google Plus Google Plus