Gör egna hälsosamma juicer med råsaftcentrifug

Gör egna hälsosamma juicer med råsaftcentrifug

Det finns två olika metoder att göra färsk juice av frukt och grönsaker: råsaftcentrifugering och den relativt nya metoden slow juicing, som betyder att man kallpressar juicen. Båda metoderna ger lika näringsrika juicer som är fulla av vitaminer, enzymer och antioxidanter, men metoderna passar olika personer med olika behov: Råsaftcentrifugen är för de som på ett enkelt sätt vill kunna smyga i familjens alla medlemmar näringsrika grönsaker och frukter. Slow juicers är utformade för att enkelt extrahera saft, inte bara från grönsaker och frukt, utan även från blad, örter och nötter. Av den anledningen passar slow juicern den som vill "nörda in sig lite mer på området" och som vill få ett hälsotillskott av ”super” ingredienser man normalt inte får i sig, såsom grönkål, vetegräs och mandelmjölk. Juicen från kallpressaren blir mer fiberrik då grönsakerna långsamt och under ett starkt tryck pressas ihop, vilket frigör fibrer, viktiga vitaminer, antioxidanter och enzymer.
Själv har jag en råsaftcentrifug som nu har några år på nacken, men den fungerar superbra. På vintern brukar den vila mest men den åker fram på sommaren när man har mycket frukt och bär att tillgå. Men man borde såklart använda den året runt....

Många växter som vi tar för ogräs som nässlor, kirskål, löv, blasten på rödbetor och morötter samt svinmålla går att att använda, och förstås spenat, morötter, rödbetor och andra primörer som kommer nu. Att dricka färska grönsaker och frukter kan vara ett sätt att få i sig sitt dagliga intag, i alla fall så tycker jag att det går mycket lättare att få i sig mer. Den dagliga rekomendationen är 500 gram för vuxna och 400 gram för barn, men enligt undersökningar så ligger de flesta i snitt på 300/350 gram per dag.
Så kläm i dig en ask jordgubbar per dag i sommar, och juica äpplen och morötter ihop, supergott och enkelt!


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus