AlltomBostad

Här har villapriserna ökat mest

Här har villapriserna ökat mest

Priserna på villor har under de senaste tio åren ökat kraftigt över hela landet. Låga räntor och bostadsbrist har varit några av orsakerna till detta. Men var har priserna stigit mest och hur mycket har de egentligen ökat?

Svensk Fastighetsförmedling har låtit kartlägga prisutvecklingen på villor i landets samtliga kommuner under ett, fem och tio år och det är i Timrå och Säter som prisutvecklingen varit som störst sett över tio år. Där har priserna under perioden stigit med 123 respektive 122 procent. Mörbylånga, Askersund och Partille följer därefter.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på landets villor förändrats under en tioårsperiod. Av landets 290 kommuner hade 185 tillräckligt stort antal sålda villor för att kunna ingå i kartläggningen. Hela 136 av dessa visar ökningar på 50 procent eller mer.

– Stigande bostadspriser är något vi vant oss vid de senaste tio åren och under hösten har vi sett att prisutvecklingen saktat in, speciellt i storstäderna. Det är något som i sin tur också bidragit till att marknaden blivit mer avvaktande. Såväl upp- som nedgångar är dock en naturlig del av marknadens dynamik. Vi välkomnar det lugnare tempot för att ge både köpare och säljare mer tid att tänka efter vid en bostadsförsäljning som är en av de största affärerna man gör i livet, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Bland landets storstadsregioner placerar sig Göteborg överst med en prisökning på villor med hela 84 procent över de senaste tio åren. I Stockholms kommun har priserna stigit med 78 procent och i Malmö är ökningen 42 procent.

– Bostadsförsäljningarna tar längre tid just nu, det går fortfarande bra att sälja. Nu börjar man däremot se skillnad på olika mäklares kompetens. Vi har varit med på bostadsmarknaden i över 80 år och har därmed erfarenhet kring både snabbt och lågt marknadstempo. Nu råder vi köpare och säljare att utgå från ekonomisk förmåga och sina egna behov. Man ska inte stressa ett köp eller en försäljning för att undvika att eventuellt drabbas av yttre faktorer eller nya myndighetskrav, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 10
Här har villapriserna stigit mest de senaste tio åren: 

1. Timrå kommun 123 %
2. Säters kommun 122 %
3. Mörbylånga kommun 115 %
4. Askersunds kommun 114 %
5. Partille kommun 100 %
6. Avesta kommun 96 %
7. Faluns kommun 96 %
8. Varbergs kommun 96 %
9. Jönköpings kommun 91 %
10. Sundsvalls kommun 89 %Av: Annika Rådlund Källa: Svensk Mäklarstatistik
Foto: Getty Images
 Om statistiken
Statistiken baseras på överlåtelser av villor gjorda under november 2016 – oktober 2017 jämfört med samma tolvmånadersperioder ett, fem och tio år tillbaka.
Det vill säga november 2015 – oktober 2016, november 2011 – oktober 2012 och november 2006 – oktober 2007.
Endast kommuner med minst 50 försäljningar per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna.
 www.maklarstatistik.se.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår