AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

30 april 2015

Hemmet som 2 miljoner svenskar vill ha

Genom att analysera 200 miljoner klick (!!) och 86 000 bostadsobjekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet som flest svenskar vill ha. Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus på en och en halv våning med fyra rum och ett stort kök. Utifrån ser det här hemmet ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda – två hett efterfrågade hustyper på sajten. Jag tror egentligen inte att en faluröd funkislåda är vad folk vill ha, men det blev resultatet av analysen.

Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten och just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas.

Hemnet hemmet  som 2 miljoner svenskar vill ha
Hemnet hemmet som 2 miljoner svenskar vill ha

Förutom att analysera vilka bostäder som klickats mest har bilderna på hemmen studerats på djupet. På det sättet har Hemnet tagit reda på vilken interiör besökarna föredrar. Resultatet av bildanalysen visar att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket. När det kommer till köket ska planlösningen tillåta social samvaro och i vardagsrummet står helst en grå soffa, gärna intill en eldstad. Allt detta återspeglas i HemnetHemmet. Det faluröda huset är en kub med en bågformad träpanel som för tankarna till traditionell snickarglädje. Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer.


Så vill svenskarna helst bo:
Yta: 120 kvmbr
Antal våningar: 1,6br
Antal rum och kök: 3,8
Antal badrum: 1,6
Antal duschar: 1,06
Antal badkar: 0,7
Antal balkonger & terrasser: 0,95
Antal eldstäder: 0,54
Pris: 2 774 021 kr
Väggfärg: Vit
Färg på soffa: Grå
Golv: Parkettgolv i trä
Planlösning kök: Öppenbr> Skåpluckor i kök: Vita
Bänkskiva i kök: Sten
Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar.

Här kan man ju reflektera över priset, jag tror att de flesta skulle vilja betala mindre än 2,8 miljoner för ett hus. Men det här är kanske den prisklass som är den mest klickade på.Nyckelord:

Arkitektur

Bostäder

Inredning

Nyheter

Vardagsrum

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår