AlltomBostad

Heta bastutrender

Heta bastutrender

Planeringen är viktig vid en bastubyggnation och det gäller att välja alla delar med omsorg för att den ska bli så inbjudande som möjligt. Det finns en hel del nya trender och tips att ta del av, framförallt är bastun inte längre placerad i källaren utan nu är den istället hemmets hjärta.

- Fler bygger bastu inomhus i samband med badrummet eller relax, badrummen har ju svällt och fått en större yta med relaxavdelning. Förr placerade man bastun i källaren men så ser det inte ut idag. Nu får den en central roll och så byggs resten runtomkring, förklarar Torbjörn Carlsson på Exacta.

Värmeaggregaten är inte bara för värmens skull, idag är utseendet minst lika viktigt.
- Det har bland annat kommit många designade aggregat som till exempel towermodeller som är höga torn med sten och även runda klot.
Han förklarar att en trend är också att integrera aggregatet i till exempel bastugolvet så att det sticker upp genom en ring i golvet och sedan kan man placera bänkarna på båda sidor.

- Det finns även hörnmodeller för att spara plats men stora aggregat med mycket sten kan bli väldigt effektfulla om man har en lampa ovanför, och om man då häller vatten över de varma stenarna så blir det härliga effekter när det lyser på ångan.

Belysningen är en viktig del för upplevelsen.
- För att få en fin belysning i bastun så kan man montera ljusfiber i taket. Utbudet på ljusfiberbelysning har ökat något kolossalt. Antingen kan man ha ljusfiber och då drar man fram trådar där man vill belysa, eller så har man LED - lister som man placerar bakom ryggstödet, och under bastulaven, alltså under framkanten på sitt - eller liggbänken. Det finns även traditionella lampskärmar i trä.

Ny teknik gör allting lite smidigare.
- Man kan välja aggregat med styrpanel på, där man trycker av och på inne i bastun eller så kan man placera panelen utanför. Nu finns det även paneler där man kan styra till och frånslag via telefonen, en app. eller dator.

Han tycker att det finns många fördelar med att fjärrstyra sitt aggregat.
- Till exempel om man är ute och motionerar eller kommer ifrån jobbet och vill ha den redo när de kommer hem, då kan man starta den på vägen hem. Och har man en fristående bastu så slipper man gå dit och trycka på den, så det finns många fördelar med det.

För att få optimal effekt på värmen ska det vara rätt dimension på aggregaten.
- Man kan se hur många kilowatt ett aggregat har och hur många kubik det är lämpligt för, man måste alltså mäta utrymmet i bastun för att veta vilket som är optimalt. Ett annat beslut som måste tas innan bygget är materialvalet.
- Lite mörkare paneler är en trend som har kommit tillbaka. Förut var det mycket naturligt ljus asp men nu kommer mer värmebehandlad asp och al. Sedan kan man variera panelerna med liggande paneler på en vägg och stående på en annan. Även fingerpanel med smala räfflor är fint på en vägg eller i taket. Sedan är det populärt med en vägg helt i glas.
Han berättar att det även är trendigt att blanda olika träslag och olikfärgade träsorter.
- Om man planerar att måla panelerna med färg så bör man använda en speciell lasyr som är anpassad för bastu där träet kan andas.

För att bastuupplevelsen ska bli så njutbar som möjligt så finns det en hel del produkter som förhöjer välbefinnandet och ger en äkta spa - känsla.
- Det finns tillbehör med peelingsalt och produkter med olika dofter. Peelingsalt är bra att skrubba sig med efter en stund i värmen, då blir huden väldigt mjuk. Några droppar mentol i vattenhinken innan man häller det över lavans varma stenar öppnar upp andningen och ger en uppfriskande känsla, avslutar Torbjörn Carlsson.
 

Text och foto: Annika Rådlund

Mörka paneler som ger en varm känsla är trendigt. Belysningen placeras gärna bakom ryggstödet och under framkanten på sittbänken.

Det är också trendigt att integrera aggregatet med golvet och ha sittbänkar på båda sidor.

Med LED-belysning går det att ställa in färgskiftningar.

Att blanda olika träslag i bastun är också en trend.

Olika träslag, liggande och stående panel, designade aggregat och fiberoptik är alla delar av dagens bastutrend. Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår