AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

11 februari 2015

Iittala firar Wirkkala 100 år

I år är det 100 år sedan Tapio Wirkkala (1915-1985) föddes, han var formgivare för bland annat Iittala. För att hedra den stora formgivare uppmärksammar Iittala några av hans mest populära produkter. Under fyra decennier formgav Tapio Wirk-kala nära 400 glasobjekt (!!)  för Iittala. En av de mest populära serierna var Ultima Thule, inspirerad av nordisk vinter och vackra iskreationer. Kort efter att Ultima Thule lanserades började Finnair använda sortimentet under deras flygturer mellan Helsingfors och New York, det gav förstås serien väldigt bra reklam och den blev väldigt populär och är idag som en  internationell designklassisker.
Ett av Wirkkalas konstnärliga höjdpunkter var i slutet av 1950-talet när efterfrågan på glaskonstverk ökade. För att hjälpa Iittala möta de nya behoven formgav Wirkkala vasen Ovalis som framhäver glasets optiska egenskaper. Med anledning av jubileumsåret återinför Iittala en exklusiv utgåva med de munblåsta Ovalis-vaserna - de bär alla varsitt ingraverat jubileumssignum och finns endast tillgängligt under 2015. De här är så vackra och tidlösa och passar verkligen alla typer av inredningar.

Iittala firar Wirkkala 100 år

För att hedra Wirkkalas 100-årsjubileum utökar Iittala den befintliga Ultima Thule-serien genom att återinföra några favoriter ur serien från tidigare år. Under våren 2015 tillkommer tallrikar i två olika storlekar, glas för mousseande vin samt en karaff. Dessutom utökas standardsortimentet med ett ölglas.

Till ära av Wirkkalas långa karriär lanseras också ett exklusivt gåvokit där Iittala har valt ut fyra olika snapsglas som symbolserar ett av varje decennium som Wirkkala arbetade för Iittala. Kittet inkluderar Tapio (1954), Ultima Thule (1968), Niva (1972) och Kaleva (1980).Nyckelord:

Detaljer

Inredning

Nyheter

Prylar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår