AlltomBostad

Inbrottstjuven tar inte sportlov

Inbrottstjuven tar inte sportlov

Många reser bort under sportloven och det är tyvärr då som många inbrottstjuvar passar på. Det går dock att vidta några enkla förberedelser som försvårar för tjuven och skyddar hemmet.

En enkel säkerhetsrutin innan du reser på semester kan räcka för att skydda hemmet.
- Vi vet att de sista timmarna innan man åker iväg på semester kan vara hektiska. En enkel förebyggande rutinåtgärd som inte bör ta dig mer än en halvtimme kan göra stor skillnad när det kommer till att skydda ditt hem mot inbrott, säger Michael Peterson på säkerhetsföretaget Verisure.

Michael Petersons råd är att fokusera på tre områden; lås, informera och belys.
- Gå igenom ditt hus och se till att alla dörrar samt fönster är stängda och låsta. Om du även kan låsa dörrarna inne i huset med en nyckel så gör det. Allt för att göra det så svårt som möjligt för tjuven att rota runt i hemmet om ett inbrott skulle inträffa. För det andra se till att prata med grannarna och informera dem om att du ska resa iväg så att de kan hålla ett öga på ditt hus medan du är bortrest. De kan även passa på att parkera sin bil på din uppfart och slänga sopor i din behållare så att det ser ut som att någon fortfarande är hemma.

Den tredje saken att komma ihåg är belysning.
- Om du inte har en smart mobil med en app som du kan styra belysningen till ditt hus med, så bör du åtminstone investera i ett par ljus-timers som ser till att ljuset sätts av och på i rummen vid olika tidpunkter. Se till att inte bara använda en enda ljuskälla då det lätt blir förutsägbart. Om ditt hem är ordentligt upplyst så är det ett steg på vägen till att hålla inbrottstjuven borta. Du kan även slå på radion via en så kallad smart plug funktion så låter det även som att någon är hemma.
 

Många inbrott föregås av att tjuven rekognoserar lämpliga objekt i ett område för att antingen slå till direkt eller komma tillbaka vid senare tidpunkt. Tjuven vill så snabbt som möjligt komma över så mycket värde som möjligt med minsta möjliga risk att bli upptäckt.

- Man kan stoppa tjuven redan i rekognoseringsstadiet, menar Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen. Finns en fungerande Grannsamverkan i området och en skylt som upplyser om detta, vet tjuven att risken för upptäckt är betydligt större.

Det tjuven bland annat kontrollerar är om bostadens ägare är bortrest, om det finns enkla vägar att ta sig in i och ut ur bostaden eller förrådet och om det finns värdefulla saker att stjäla.

- Naturligtvis väljer tjuven ett objekt där det finns mycket av värde att stjäla. Att källar- och vindsinbrotten ökar kan bero på att fler förvarar dyrbara verktyg och andra maskiner i sina förrådsutrymmen, samtidigt som dörrar och fönster inte är motståndskraftiga och rätt låsta.
 

Lämna inte värdefulla föremål framme som kan ses från fönstren. Foto: Getty Images

 Tips från Verisure Securitas Direct hur man bäst förhindra inbrott:

Dörrar och fönster
Var noga med att stänga och låsa alla ytterdörrar samt alla fönster. Nästan femtio procent av alla intrång sker genom fönstret. Ha även godkända lås på fönster och dörrar på andra våningen och i källaren, samt gör det dessutom svårt för en inbrottstjuv att bära ut saker via ytterdörren. Se till att nycklar är väl gömda.

Meddela grannarna
Prata med dina grannar och informera dem om att du är bortrest och hur länge. När det inte är någon hemma så kan hjälpsamma grannar bidra till att göra huset mer skyddat genom att parkera sin bil eller en cykel på din uppfart, tömma brevlådan samt lämna och tömma sopor och så vidare. På så vis ser ditt hem bebott ut.

Belysning
Ett annat bra sätt att göra så att det ser ut som om någon är hemma är att se till att ljuset slår på och av även när du är borta. Med hjälp av en app i din mobil så kan du aktivera belysningen i varierande mönster så att det inte lyser vid samma tidpunkt varje dag. Alternativt kan du använda så kallade ljus-timers som givetvis är bättre än ingenting. Men se till att sätt på ordentligt med ljus och inte bara en enda lampa.

Lämna inga stegar framme
En stege kan göra det möjligt att klättra upp och göra intrång via andra våningen, plocka även undan verktyg samt annat som finns runt huset vilket kan användas för att göra ett inbrott.

Ha inte värdefulla föremål synliga genom fönstret
Se till att inte ha värdesaker såsom mobiltelefoner, paddor/ipads, bärbara datorer, smycken och andra värdefulla föremål synliga genom fönstret. De flesta inbrottstjuvar börjar med att titta in via fönstret för att se om det finns saker som de snabbt och enkelt kan komma undan med.
 

Larm minskar risken för inbrott
Om du dessutom har ett övervakat larmsystem installerat så reducerar det risken för inbrott ytterligare. Larm har en starkt förebyggande effekt då tjuvar oftast undviker att göra inbrott i hem med larm på grund av att risken för upptäckt blir mycket större.


Av: Annika Rådlund Källa: Verisure och SFF- Stöldskyddsföreningen
Foto:Getty Imgaes och Verisure

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår