AlltomBostad
 

Innan du börjar gjuta

Att gjuta är dessutom ganska enkelt för dig som är normalhändig. Och arbetsgången är i princip densamma – oavsett vad du gjuter. Du klarar de flesta arbeten med weber finbetong eller weber grovbetong. Det är ett färdigblandat torrbruk som du bara tillsätter vatten.

Att gjuta med Weber betong

I Webers standardbetongsortiment finns weber finbetong eller weber grovbetong, som kan användas till de flesta gjutningsarbeten i hemmamiljö.

Weber har även specialprodukter som reparationsbruk, undergjutningsprodukter och vinterbetong som gör det möjligt att gjuta i temperaturer ända ned till -10 °C.

För projekt med speciella krav på täthet, hållfasthet och frostbeständighet, bör du rådfråga din byggmaterialhandlare om val av produkt.

Verktyg och redskap

Mindre mängder
För att blanda mindre mängder betong, behöver du en borrmaskin med visp och en hink. Ska du blanda stora mängder, behöver du en tombola, d.v.s. en stor blandare.

Betongkonstruktion
Ska du göra en betongkonstruktion, behöver du formvirke (plywood) till gjutformen, i de flesta fall också armeringsjärn.

Gjuta plintar/stolpar
Ska du gjuta plintar eller stolpar behöver du rör av betong, plåt eller papp.

Dessutom behöver du
En komprimeringsbräda som du stöter bort luftbubblor ur betongen. Bra att ha tillhands är också handskar, en rivbräda och slipstål. När du är klar med gjutningen, behöver du en plastfolie att täcka ytan med.

Frostfritt djup

Speciellt plintar, stolpar och murar måste stå tillräckligt djupt för att inte skadas av tjälen (70–120 cm beroende på var du bor). Fråga din byggmaterialhandlare.
Gjut även i minusgrader

När du gjuter med traditionell betong, får temperaturen inte vara lägre än +5°C eftersom hållfasthetstillväxten avstannar och betongen kan gå sönder. Med weber vinterbetong kan du gjuta i temperaturer ned till -10°C.

weber vinterbetong kan jämföras med weber finbetong och kan användas vid de flesta gjutningsarbeten i skikttjocklekar om 25–300 mm.

Obs! weber vinterbetong ska inte användas sommartid eftersom det torkar för snabbt vid höga temperaturer.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår