AlltomBostad
 

Innan du börjar mura...

När du murar, använder du i stort sett samma teknik för alla arbeten. Tar du dig an projekt där det finns speciella krav på täthet, hållfasthet och värmebeständighet, bör du rådfråga din byggmaterialhandlare om val av produkt.

Gör en ritning

Innan du börjar mura, bör du göra en ritning eller ett arbetsschema. Att mura på ”fri hand” är svårt.

Verktyg och redskap

Blanda mindre mängder Weber murbruk med borr med visp.

Ska du blanda en mindre mängd bruk, behöver du borrmaskin med visp för att blanda bruk, skottkärra, hink och skyffel. Ska du blanda större mängder bruk, behöver du en tombola, d.v.s. en stor blandare.  

För murningsarbetet behöver du murarsnöre, murslev, vattenpass, lodlina och lod, snörslå, rätskiva, yxa och såg för att dela blocken och en rätkäpp. En murlåda underlättar arbetet eftersom den lägger på bruket jämnt och i rätt tjocklek.

Blanda bruk

Blanda bruket enligt anvisningarna på förpackningen.

Det är viktigt att blanda bruket enligt anvisningarna på förpackningen. För mycket vatten ger ett för svagt bruk. Minskar du mängden vatten, blir bruket för starkt och kan i värsta fall skapa spänningar som resulterar i sprickor i den murade konstruktionen.

Blandat bruk ska användas inom ett par timmar. Observera att du inte kan tillsätta mer vatten för att göra bruket lösare.

Bästa murarvädret

Uppehåll, vindstilla och mellan +5°C och +25°C. Så lyder en perfekt murarväderprognos. En grundregel är att aldrig mura när det är kallare än +5°C.

Mura heller inte i regn eftersom då riskerar att bruket inte torkar som det ska. Undvik också att mura i direkt solsken eller i blåst eftersom bruket kan torka för snabbt (för att skydda murverket, kan du täcka det med plast eller en presenning).

Mura med förskjutning

Murverket blir starkare om du förskjuter varje lager en halv sten.

Ska du mura en rak sträcka, exempelvis en mur, arbetar du lager för lager, från ena änden till den andra. Konstruktionen blir starkare om du förskjuter varje lager en halv sten.

Snåla inte på bruket

Det är viktigt att lägga på rikligt med bruk. Lägg blocket på plats och vrid på det så att bruket fyller ut fogen.

För att få murverket i våg och lod, använder du ett murarsnöre. Var särskilt noga med att de första blocken kommer rätt.

Jämna till fogarna

När du murat några lager, jämnar du till fogarna med ett speciellt fogverktyg.

Bruksresterna på stenarna eller blocken tar du bort med en rotborste när bruket torkat men inte hunnit stelna. Vill du ha en fog i färg, använder du weber färgat murbruk b.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår