AlltomBostad
 

Innan du börjar putsa...

Är du normalhändig, klarar du utan problem att putsa inomhus. Med weber.gypsum naturgips kan du skapa allt från spiskåpor till inredningsdetaljer utifrån dina egna idéer. När det gäller att putsa utomhus, bör du inte ge dig på större arbeten som hela fasader. Däremot kan du mycket väl göra mindre arbeten och lagningar själv. Är du osäker på val av produkt? Fråga din byggmaterialhandlare.

Kontrollera underlaget

Vid all putsning är det viktigt att underlaget är stabilt. I annat fall riskerar man att putsen spricker. För att få en bra vidhäftning, är det viktigt att underlaget är rent och fritt från fett, föroreningar och lösa partiklar.

Verktyg och redskap

Blanda mindre mängder Weber murbruk med borr med visp.

Blandning av putsbruk
För att blanda mindre mängder putsbruk, behöver du en borrmaskin med visp, en hink och skyffel.

Ska du blanda stora mängder, behöver du en tombola, d.v.s. en stor blandare. Till putspåslag behöver du en murslev.

Applicering av putsbruk
När du ska putsa tjockare skikt, behöver du hyvlad läkt och en rätskiva eller bräda.

För att lägga på tunnare skikt behöver du en bräda, stålskånska eller rivbräde. Ska du laga hörn eller en trappa, behöver du en hörnlist som avgränsning.

Välj putsbruk

Valet av putsbruk bestäms av det befintliga underlaget. Är det kalkbruk, cementbruk eller stenmaterial? Och vilken skikttjocklek är det som gäller?

Till de flesta arbeten kan du använda putsbruken weber.base 224 puts- och murbruk c alternativt weber.base 135 putsbruk c hand med skikttjocklek 5–10 mm. Fråga din byggmaterialhandlare om du är osäker.

Grunda

Blanda mindre mängder Weber murbruk med borr med visp.

Vid putsning utomhus ska underlaget grundas med weber.base 103 rödgrund till ett heltäckande skikt som är ca 2–3 mm.

Putsläkt för tjockare skikt

Murverket blir starkare om du förskjuter varje lager en halv sten.

Sätt upp träreglar, s.k. putsläkt, med samma tjocklek som putsskiktet kommer att ha. Läkten ska vara av hyvlat material för att rätbrädan ska kunna glida lätt när du jämnar av putsskiktet.

Blanda putsbruk

Ordningsföljden vid blandningen är viktig. Häll först lite vatten i blandningskärlet och tillsätt sedan växelvis torrbruk och vatten. Rör om noggrant i några minuter. Bruket måste användas inom ett par timmar efter blandningen.

När bruket börjat styvna, kan du inte tillsätta mer vatten för att göra det lösare. Följ anvisningarna på säcken!

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår