AlltomBostad
 

Innan du lagar betong...

Med weber lagningsbruk lagar du enkelt väggar, socklar, skarvar och sprickor i betong. Både inomhus och utomhus. weber lagningsbruk ger en lite grövre struktur. Vill du ha en slätare och lite finare yta, väljer du weber maxfix. Behöver du en produkt som torkar snabbt, använder du weber vägglagningsbruk snabb fin 0–50 mm.

Verktyg och redskap

Klicka för större bilder
Ta bort lösa delar och rengör ytan innan du lagar.

Mindre mängder
För att blanda mindre mängder betong, behöver du en borrmaskin med visp och en hink. Ska du blanda stora mängder, behöver du en tombola, d.v.s. en stor blandare.

Betongkonstruktion
Ska du göra en betongkonstruktion, behöver du formvirke (plywood) till gjutformen, i de flesta fall också armeringsjärn.

Gjuta plintar/stolpar
Ska du gjuta plintar eller stolpar behöver du rör av betong, plåt eller papp.

Dessutom behöver du
En komprimeringsbräda som du stöter bort luftbubblor ur betongen. Bra att ha tillhands är också handskar, en rivbräda och slipstål. När du är klar med gjutningen, behöver du en plastfolie att täcka ytan med.

Blanda spackel eller bruk

Klicka för större bild
När du blandar bruket är det viktigt att det görs i rätt ordning: vatten först, sen pulver i omgångar.

När du blandar, är ordningsföljden viktig: först vatten och sedan pulver i omgångar. Var noggrann med doseringen.

Det går att tillsätta lite vatten i efterhand om du behöver en mer lättarbetad konsistens. Tillsätt gärna weber vidhäftare för att öka hållfasthet, vidhäftning och slitstyrka.

Om bruket sjunker

Vid större utjämningar, kan bruket sjunka. Då kan du behöva finjustera med ett spackel, exempelvis weber maxfix eller weber vägglagningsbruk snabb fin 0–50 mm.

Laga gjutskarvar

Ofta ligger skarvar inte helt plant. Om du ska tapetsera på betongväggen, krävs en finjustering med exempelvis weber maxfix eller weber vägglagningsbruk snabb fin 0–50 mm.

Torktid

Torktiden bestäms av en rad omständigheter, främst luftomsättning, luftfuktighet, temperatur, vatteninblandning och skikttjocklek.

För att få optimal styrka och minimera sprickbildning, bör du eftervattna med hjälp av exempelvis en blomspruta.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår