Internationella handtvättsdagen....

Internationella handtvättsdagen....

Många brukar säga att det finns en dag för allting....igår pratade vi till exempel om E-Waste day om att återvinna all gammal teknik och järnskrot som man har hemma. Idag är det Internationella handtvättsdagen, vid första tanken kanske man tror att det handlar om att idag ska alla handtvätta kläderna istället för i maskin eller att man ska tvätta händerna- Det sistnämnda är det som gäller, det är alltså en dag för att uppmärksamma handhygien. Något som förstås är självklart för oss, men det är kanske inte det där man kanske har problem med rinnande vatten eller inte alltid har tillgång till tvål. Initiativet startades av Public-Private Partnership for Handwashing (PPPHW) där bland annat Unicef, Världsbanken, Centers for Disease Control and Prevention och The London School of Hygiene & Tropical Medicine ingår.

Badrumsföretaget Grohe har tagit dagen ett steg längre och ger tips för hur man tvättar händerna mer hållbart. Ligger bra i tiden förstås när vi både ska vara mer sparsamma med vatten och inte släppa ut så mycket kemikalier i naturen.

Grohes tre bästa tips för hur du tvättar händerna mer hållbart:
1. Stäng av vattnet när du tvålar in dig
Handtvätt är något vi ofta oavsiktligt försöker effektivisera. Vi tvättar inte händerna tillräckligt länge, och vi tar oss inte tiden att stänga av kranen medan vi tvålar in händerna. Om alla tar sig tid att stänga av kranen när vi tvålar in oss kommer jordens befolkning gemensamt spara stora mängder vatten.

2. By till en snålspolande kran
Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent. Det är inte bara bra för miljön, utan även plånboken. Läs mer om snålspolande kranar här: https://www.grohe.se/sv_se/badrum/unika-teknologier/vattenbesparande-teknologier.html

3. Åtgärda kranar som droppar eller läcker
Var tionde svensk har en kran hemma som droppar eller läcker. En enda droppande kran kan slösa nästan 100 liter vatten per dygn1, vilket inte bara är slöseri på vatten. Det är även pengar i sjön. Det finns en väldigt enkel lösning på detta problem, och det är att vara uppmärksam och byta packningen i sin kran om den inte är tillräckligt tät.

Naturskyddsföreningens tips om vilken tvål man ska använda:
I första hand rekommenderar de tvålar som är märkta med Bra Miljöval och Svanen eftersom de kollar alla ingredienser och deras påverkan på hälsa och miljö. Därefter rekommenderar de EU Ecolabel, Cosmos Organic och Natrue. Dessa märkningar har bra krav, men inte lika tuffa som Bra Miljöval och Svanen.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.grohe.se
www.naturskyddsforeningen.se/miljomarkt_tva
l

Facebook Twitter Google Plus Google Plus