AlltomBostad

Låt inte inbrottstjuven förstöra lovet

Låt inte inbrottstjuven förstöra lovet

Nu är det sportlovsdags och för många betyder det semester i fjäll och alper med skidåkning eller resa mot varmare breddgrader för sol och bad. Men reseglädjen kan snabbt förtas om du drabbas av ett brott.

Förra året anmäldes drygt 1 800 inbrott under sportlovsveckorna i Sverige. Genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt. För oavsett om resan går till värmen eller till skidbacken så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.

- Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Under semestern så rör man sig ofta på platser där det är mycket folk och då är det extra viktigt att hålla koll på sina ägodelar. Tjuvarna försöker ofta distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här.

- Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina vidare.

Säkra ditt hem innan du åker:
Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:
Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:
Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.
Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens om hur du kan minska risken för att utsättas för stöld på resan eller inbrott i bostaden medan du är borta:

 

 

Av: Annika Rådlund Käla: Stöldskyddsföreningen
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår