AlltomBostad

Mäklarna om prisutvecklingen på bostäder

Mäklarna om prisutvecklingen på bostäder

Efter en längre period där fler fastighetsmäklare i Mäklarpanelen bedömt prisuppgång än prisnedgång sjönk andelen under oktober. Samtidigt ökade andelen som bedömer prisnedgång. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

Sammantaget är det något fler fastighetsmäklare de senaste fyra veckorna som bedömer prisuppgång än prisnedgång kommande tre månader, men andelen har minskat markant, från 37 procent till 28 procent. Samtidigt har de som bedömer prisnedgång ökat från 18 procent till 25 procent. Andelen som bedömer stillastående priser är fortsatt i majoritet och har ökat något från förra mätningen, från 45 procent till 47 procent.

- Någonting har skett i fastighetsmäklarnas bedömning under oktober, det är väldigt tydligt. Andelen som bedömer prisuppgång har sjunkit varje vecka i oktober. Sammantaget är det något fler fastighetsmäklare som bedömer prisuppgång än prisnedgång, men sista veckan i oktober, vecka 44, ser vi att siffran fallit ner till 18 procent. Samtidigt har andelen som bedömer prisnedgång ökat till 29 procent. Detta trots att det gjorts många fler affärer under oktober än tidigare i år. Det finns därmed en viss tveksamhet i affärerna. Det är en tydlig förändring som man kan reflektera över och det blir intressant att se hur nästa mätperiod faller ut, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Sedan slutet av sommaren och början av hösten var det fler fastighetsmäklare som bedömde prisuppgång än prisnedgång, men under oktober har det svängt. Marknadsindikatorn, som är differensen mellan andelen som tror på uppgång respektive nedgång, sjönk under oktober till i nuläget kring -10. Inte sedan januari i år har den legat där.

- Vi har haft en längre period där fastighetsmäklarna i panelen bedömt prisuppgång och prisuppgång har vi också haft, framför allt på bostadsrätter, men det ser dock ut att plana ut nu. Riksbankens första räntehöjning närmar sig och kommer förmodligen redan i december. Även om höjningen sker i små steg tänker konsumenterna på det och är extra vaksamma. Eftersom fastighetsmäklarna träffar både köpare och säljare varje dag så hör de också hur konsumenterna resonerar kring detta och det avspeglar sig i Mäklarpanelen. Vi har dessutom en bostadsmarknad med fortsatt stort utbud och bankernas hårda krav, som vi vet har påverkat och påverkar marknaden på olika sätt och i olika omfattning i landet, avslutar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.
 

Om Mäklarpanelen
Valueguard skickar löpande ut en webbaserad enkät till fastighetsmäklare i hela Sverige om vad de tror om prisutvecklingen de kommande tre månaderna. Syftet är att få en temperaturmätare från de som arbetar närmast marknaden.

Fastighetsmäklarförbundet (FMF)
Det är en politiskt obunden branschorganisation för cirka 1000 av landets fastighetsmäklare.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsmäklarförbundet Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår