AlltomBostad

Måla träfasad

Måla träfasad

Det finns ett par olika typer av målarfärger och målningssystem för målning av träfasad. Vi ska här försöka reda ut begreppen och göra det lätt för dig att välja det bästa för ditt hus.

Caparol har två system för målning av träfasader.

Det ena är CARAT – en unik träfasadfärg med flera unika egenskaper som gör den till det bästa valet i de allra flesta fall.

CARAT oljefärg behöver ingen grundfärg – färgen innehåller en unikt inträngande olja som skyddar träet effektivt mot fuktinträngning och ger god vidhäftning
CARAT innehåller mycket färg och lite vatten och har hela 50% högre torrhalt än vanliga träfasadfärger. Det innebär att det räcker med två strykningar för att uppnå optimalt skydd på omålat trä!
CARAT är självrengörande – färgen innehåller mikroskopiskt små kiselpartiklar som lägger sig på ytan på den torkade färgen och bildar ett hårt och smutsavvisande skikt. Detta håller färgen ren från smuts, bevarar den nymålade kulören och minskar risken för mögelpåväxt.
CARAT kan målas på såväl akrylat- som alkydoljefärgsmålade ytor. Eventuella renskrapade ytor behöver inte grundmålas.
Det andra systemet är INTACT målningssystem.

Ett modernt lösningsmedelfritt sytem bestående av impregnerande grundolja, fuktskyddande grundfärg och en snabbtorkande täckfärg exceptionell glans- och kulörbeständighet.
Systemet lämpar sig utmärkt för målning på nytt omålat trä. INTACT akrylatfärg är lämplig för ommålning av de flesta träfasader som tidigare målats med akrylat- eller alkydoljefärger.
Både CARAT och INTACT innehåller Caparols unika 3-stegs skydd mot påväxt av alger och mögel. Skyddet innehåller en optimal mix av snabbverkande och inkapslade långtidsverkande ämnen som aktivt skyddar ytan mot påväxt.

Måla om en tidigare målad träfasad

När du ska måla om är huvudregeln att du ska välja samma typ av målarfärg som använts tidigare. Detta gäller främst oljefärg. Akrylatfärg går att måla på de flesta tidigare färger utom falu rödfärg och liknande. Är du osäker så kan personalen i färgbutiken hjälpa dig.

Innan du börjar måla

1. Börja alltid med att täcka in buskar, rabatter, fönster och ytor nära träpanelen som du inte vill få färg på.

2. Tvätta fasaden noga med Fasadtvätt som tar bort smuts och fett och samtidigt mattar ned underlaget så att du får bra fäste för den nya färgen. Om du drabbats av alger och mögel på fasaden ska du dessutom behandla med medel som desinficerar underlaget. Använd skyddsglasögon och gummihandskar när du tvättar.

3. Skrapa bort eventuell lös färg och slipa bort eventuellt gråträ ned till friskt virke.

4. Täta sprickor i fasaden med Caparol Akrylatfog.

5. Följ rekommendationer om grundmålning och torktider på den målarfärg du valt. Tänk på att färgskiktets tjocklek har stor betydelse för hur länge ditt hus är skyddat. Måla alltid två skikt för ett jämnt och varaktigt resultat.

Måla ny träfasad

Ny träpanel ska täckas med målarfärg så fort som möjligt. Solens UV strålar bryter på ett par veckor ned de yttersta fibrerna så att färgen får sämre fäste. Det bästa är om du grundfärgsmålar virket innan du sätter upp det. Skydda fönster, buskar, plattor och andra ytor som du inte vill skall stänkas ner.

1. Följ rekommendationer om grundmålning och torktider på den målarfärg du valt. Behandla med Grundolja på ändträ, skarvar, vid sprickor runt spikar och på andra utsatta ytor.

2. Följ rekommendationer om grundmålning och torktider på den målarfärg du valt. Tänk på att färgskiktets tjocklek har stor betydelse för hur länge ditt hus är skyddat. Måla alltid två skikt för ett jämnt och varaktigt resultat. Färdigmåla med vald träfasadfärg.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår