AlltomBostad

Montera trägolv med skruv eller spik

 

1. Underlag
Före inläggning kontrolleras att golvbjälkarna eller spikreglarna är plana och ligger i nivå. Använd en lång riktbräda och vattenpass.

Ojämnheter justeras genom hyvling eller genom att sala på remsor av tunn board. Vid läggning på befintligt undergolv används grålumppapp, eller skumplastfolie avsedd för golvläggning, som helt mellanskikt. Det dämpar stegljud.

 

2. Första brädan
Första brädan läggs med notsidan mot ena långväggen. Sätt 10 mm tjocka distansklossar mellan vägg och
bräda både på kortsida och långsida.

 

3. Längdinpassning
Brädan som ska kapas vid vägg ändvänds och skjuts in mot vägg med en distanskloss emellan. Rita kaplinje och såga av.

 

4. Skarvning
Golvbräderna ska limmas i ändsponten och pressas på plats med avståndskilar, eller använd baksmälla/vinkeljärn för att få fogen tät. Överflödigt lim torkas bort direkt med en fuktig trasa.

Obs! Långsidor limmas inte när golvet ska skruvas eller spikas. Saknas ändspont måste skarvning ske mitt på regeln ? ej två intill varandra, endast en är tillåten.

 

5. Justering
Kontrollera med ett riktsnöre att första brädraden ligger rakt. Justera med kilar mot långvägg.

 

6. Skruvning eller spikning
Skruva första brädraden så nära vägg att sockel täcker skruvskallar. Skruva sedan i 45º vinkel vid fjäderns överkant. Vid spikning slås sista spikdelen ner med en spikdrivare (dorn). Akta den tunna fjädern. Avstånd mellan skruvar, alternativt spikar, ska vara cirka 600. En vid varje regel. Belasta brädan när du gör infästning för att slippa knarr.

 

7. Andra brädraden
Vid montering av andra brädraden börjar man med den bräda som blev över från första raden.

 

8. Sammanfogning
Bräderna slås ihop med en slagkloss, en cirka 300 lång golvbrädebit. Slå aldrig direkt på golvbrädan.

 

9. Sista brädan
Sista brädraden måste vanligen längdklyvas. Lägg brädan som ska klyvas rakt ovanpå sista brädan och rita såglinjen mot en brädstump som förs längs väggen. På så vis tas skevheter i väggen upp. Om den sista brädraden blir för smal för att skruva in kan den limmas ihop med den näst sista brädraden, innan den skruvas fast. Använd kofot eller kilar för att pressa sista brädraden på plats. Se till att få sista brädan med 10 mm avstånd från väggen.
10. Rör
Mät ut läge på brädan och borra hål som är 10 mm större än röret. Sticksåga på skrå in mot hålet. Montera brädan och limma därefter dit den bortsågade biten. Ta bort alla passbitar innan golvsocklarna monteras.Materialet presenteras av:

Hitta din närmaste bygg- och trävaruhandlare


 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår