AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

1 juli 2010

Nygammal favorit

av: Mumlan Nyhlin

Vi kommer närmare och närmare ett nytt kök. Igår beställde vi bänkskiva. Jag vill gärna behålla lite av 50-talskänslan i köket, men samtidigt få det att kännas nytt, fräscht och 'vi'. Och självklart ombonat.

Sigvard Bernadottes klassiska mönster virrvarr i form av laminatskiva fick bli det symboliksa tidsbandet tillbaka till husets ursprung. Fastigheten är k-märkt, exeptionellt tidstypisk, och uppförd 1951. Virrvarr kom till 1958, började produceras 1960 och hade sin storhetstid under mitten av 60-talet. Perfekt!

virrvarr

Mönstret ingick i en serie och fanns i var mans hem i form av köksbord, bänkskivor, stänkskydd, skärbärdor och fönsterbrädor. Perstorpsplattan, som den kallades tack vare sin tillverkare, ritades alltså av designprinsen Sigvard Bernadotte och en kollega till honom. De fick 200 kronor för mönstret, som på den tiden var ganska vågat.

1991 lade Perstorp ner tillverkningen och Sigvard sa då till Dagens Industri,

'Jag hade ett mycket dåligt kontrakt. Men det berodde på att jag var nybörjare och någon affärsman har jag aldrig varit. Jag har varit konstnär och det har jag haft mycket roligt av'

Plattan nyproduceras nu och vi har lyckats hitta den i ett par olika färgställningar. Vi valde en lite ovanligare variant med ljust blå botten med grått mönster (hittade tyvärr ingen bild). Kommer bli fint till det i övrigt ganska vita köket vi beställt.

Håll utkik, resultatet lär visas här i bloggen!

Av: Mumlan NyhlinNyckelord:

Bygg

Historia

Kök

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår