AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

24 mars 2011

Och årets pelargon blev...

Idag startade trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar här i Stockholm. Det är helt otroligt vad mycket prylar det finns till trädgården och uteplatsen. Många smarta, snygga och vackra saker förstås.
Det mest innovativa som jag såg på mässan var Åsa Lövbergs Guldkannan, en vattenkanna som man gör sina behov i, innan man vattnar blommorna. "Världens bästa växtnäring är gratis", som hon säger. Den första prototypen visades på Kistamässan för två år sedan och nu sålde hon dem på löpande band i blommiga papplådor. När jag såg en tant bärandes på en blommig låda på väg från mässan så tänkte jag; ahaa hon kommer att kissa på sina tagetes i sommar ! (Och mysigt att äta av hennes färskpotatis..)

Den mest inspirerande montern stod Gro form för, de vann en guldmedalj för bästa idéträdgård. Gro form hade blandat mycket stålplåt, stålrör, björk och ek med barrväxter. Deras kompost såg ut som en stor vacker krona i stålplåt. I ett gammalt plåtskåp från ett omklädningsrum hade de monterat en TV och det växte purjolök i en rad gummistövlar!

Nu till dagens höjdpunkt. Avslöjandet av vilken pelargon som fick årets guldpokal! Det var inte många stolar lediga framför scenen när priset skulle delas ut. Här kommer några ledtrådar; priset gick till en pelargon som trivs i alla väder och kan planteras både i urna eller i rabatter. Ursprungssorten har gamla anor och är uppkallad efter den Österrikiska drottning Elisabeth som levde i Wien på 1800-talet. Den är mycket populär i Wien och där finns den planterad i många parker. Färgen är skarpt röd och den har enkla blommor och mörkgröna blad.
Vet du fortfarande inte vilken det är? Årets pelargon blev...Queen of Wien!
Grattis säger jag till den gamla anrika sorten!

<p>
Stålplåt, järnskåp, komposter och gummistövlar i Gro forms monter.<br>
Guldkannan som tillvaratar det gyllene som annars spolas ned i toaletten.<br>
Årets pelargon 2011: Queen of Wien
</p>

Stålplåt, järnskåp, komposter och gummistövlar i Gro forms monter.
Guldkannan som tillvaratar det gyllene som annars spolas ned i toaletten.
Årets pelargon 2011: Queen of Wien

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår