Pool i alla typer av trädgård

Pool i alla typer av trädgård
Många drömmer om en egen pool men kanske tror att trädgårdsytan är för liten, kuperad eller ligger för nära grannen. Men det finns många olika former på pooler och de kan anpassas efter behovet.

–Vi har märkt att många frågar om vilken typ av tomt de behöver ha för att bygga pool. Om man har en kuperad trädgård eller hus i suterräng så tror många att det inte går, men det är inget problem, säger Sara Söderberg som är Marknadskoordinator på Miami Pool.

Hon förklarar att det finns två typer av poolkonstruktioner - en som byggs ovan mark och en som grävs ner.
–Man kan till exempel gräva ner halva poolen där marken sluttar och har andra halvan ovanför. Man kan även bygga in poolen i trall där man skyfflar upp jord mot den öppna sidan så att poolen får stöttning på det viset.

Att det är mycket sten i marken är heller inget problem.
– Det finns inga tomter som är omöjliga att placera en pool på. Det som är mest problematiskt är om man måste spränga mycket, men med en bra markentreprenör är det inte heller något problem. Poolleverantörer som gör hembesök kan ofta se lösningar som man själv inte har tänkt på, så det tycker jag är en tjänst som man bör nyttja.

Sara Söderberg säger att hennes bästa tips är att våga - för det finns väldigt många lösningar som absolut inte behöver bli dyrare. –När det gäller våra pooler så kan vi skräddarsy dem efter kundens behov eftersom vi tillverkar alla våra pooler på beställning här i Timrå. Vår minsta standardpool är 2x4 meter och den största är 6x12 meter men vi kan tillverka i udda mått så att de passar tomten bättre. Vi gjorde tillexempel en pool nyligen som var 2x10 meter och den blev jättevacker.

Allt går att bygga efter behov.
– Det går verkligen att styra efter tomtens förutsättningar. Har man en tomt som är lite sluttande, så kanske en oval pool eller en njuformad pool kan slingra sig in i landskapet bättre utan att det ser ut som om den är ”på sniskan”.

–Vi fick nyligen ett mycket spännande projekt av en kund som vill ha en sittpool. Då har vi diskuterat en som är 2x3 meter där det är en sittdel efter hela långsidan. Istället för att ha en trappa på kortsidan så kan man ha en sittdel efter hela långsidan, det är inte standard, men vi kan skräddarsy efter önskemålen. Man kanske bara vill ha en pool för att sitta och slappna av i kvällssolen och sitta och ta en öl, man kanske inte vill simma i sin pool.

Hon berättar också att förra året tillverkade de en pool som såg ut som en glödlampa. – Själva sockeln är en trapp som går ner i poolen. Den blev jättehäftig!

Behövs det bygglov för att bygga en pool?
–Man behöver oftast inte ha bygglov för att bygga en pool, men kontakta din kommun för att höra vad som gäller där du bor. Det är alltid bra att kontrollera med kommunen först så man vet att man följer regler för vad som gäller med vattenutsläpp och för att fylla poolen och så vidare. Den lokala försäljaren kan också ge information om vad som gäller i området. Om man förändrar marknivån på tomten i samband med poolbygget så kan man behöva bygglov för markarbetet och eventuella murar. Om man bygger in poolen i ett altandäck kan det också vara bygglovpliktigt. Gör man större markförändringar och bygger högre altaner så behövs bygglov rent generellt.


Ingen tomt är omöjlig att bygga en pool på. Trots berg och höjdskillnader går det att skapa ett mysigt poolområde på tomten.

Jörgen Wahlqvist, poolexpert på Miami Pool tycker att det kan bli väldigt bra att bygga på tomter som har olika nivåskillnader.
– Då väljer man ofta en friformspool, en njurformad, för har man runda kanter kan man nyttja nivån på tomen på ett annat sätt. Man kan ha den ej nedgrävd på en sida och helt nedgrävd på andra sidan. En helt rund pool behöver ingen återfyllnad, alltså man behöver inte fylla med jord på sidorna eftersom de rent tekniskt har stöd i sig själv. Det är samma teknik som med en liten uppblåsbar barnpool, det är därför de är runda, för de håller formen utan stöd. Alla pooler går alltid att förstärka ytterligare också, kan man inte återfylla vid en sida om den står vid en slänt till exempel, så kan man förstärka med en betongplatta under poolen och en starkare stomme. Allt går att lösa.

Han menar att det finns flera olika tekniker att använda sig av och att det går att lösa från fall till fall.
– Det kan vara mer jobb vid vissa tomter, men det kan bli otroligt fint för det kan bli så annorlunda. Har man en tråkig tomt kan det här vara lösningen, det kan bli fantastiskt bra!

Har man granntomten nära är det inte heller något problem.

– På ena sidan kanske man gör ett plank mot en granne eller mot en väg om de är nära. Min pool är till exempel ovanför min bilparkering. Där har jag en stödmur som är 2,5 meter hög så man märker inte parkeringen och de kan inte se upp att det är en pool däruppe även om den ligger precis bakom muren. Hade man försökt att fylla upp marken där så hade parkeringen försvunnit.

Han menar att egentligen är det vattenmängden i marken som är det största problemet.

– Sumpig mark kan vara det största bekymret, att man inte kan leda bort vatten. Om det är nära ett vattendrag till exempel. Om man kliver ut om det är som en myr då är det problematiskt, det går också att lösa men det krävs arbete.

Hur ser poolsäsongen ut i Sverige?
– Fördelen även om man bor i Norrland och har en kort sommar är att poolen ändå är badbar så länge, den står och väntar där hela tiden. Det är ju jättekallt i sjön i början av sommaren… Har man poolen uppvärmd till skolavslutningen, då brukar man ju börja bli badsugen, sen så kör man till första veckan av september. Efter det har man inte något stort badbehov ändå när det är kallt ute.

Jörgen Wahlqvist tycker också att en pool ger ett mervärde på ett annat sätt, förutom att höja det ekonomiska värdet vid en försäljning.
– Många njuter av en pool bara av att titta på den också, att det är vackert att titta på vattenspegeln. Man behöver inte alltid bada.


Foto: Miami Pool Läs mer på vår hemsida
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla