AlltomBostad
 

Rengör betongpannor från alger, mossa & lav

Betongpannor är idag det vanligaste takmaterialet i Sverige.
Tillverkning sker med cement, vatten, sand och järnoxid som infärgning. Ovanpå själva takpannan läggs ofta ett skikt ytbehandling för att stoppa kalkutfällning och ge taket ett mer homogent intryck. Takpannan kan efter ett antal år få en alg-, mossa- eller lavpåväxt eller bli smutsig av organiskt material som fastnar på taket.

Alger
Alger är den påväxt som kommer snabbast, men också den som är lättast att bli av med. Den visar sig som en grön eller brun beläggning främst på skuggiga ytor. Beläggningen efter algerna kan sitta kvar på ytan i upp till 1 år efter behandling med Grön-Fri.

Mossa
Mossa uppkommer först efter 4-8 år i vissa fall senare. Mossan växer ofta i skarvarna mellan betongpannorna och hämtar en del av näringen av tidigare generationer mossa, de lever av sina egna lik kan man säga. Mossan bör sopas ner innan behandling med Grön-Fri dels för att det går åt onödigt mycket Grön-Fri för att dränka hela mossklumpen och dels för att man inte behöver rensa hängrännan när mossan börjar trilla ner. 

Lav
Lav är den särklass svåraste påväxt att bli av med. Den växer långsamt och rötterna går ner i betongpannornas små porer. Laven vissnar direkt efter behandlingen med Grön-Fri men kan sitta kvar på ytan i upp till 2 år.

Generella råd
Betongtakpannor kan högtryckstvättas utan att tekniskt skadas. Dock bör man vid högtryckstvättning alltid ytbehandla taket med original ytbehandling. Vid behandling med Grön-Fri undviker man all efterbehandling och låter naturen sköta rensningen av taket. Tag alltid ett foto på taket innan behandlingen, det är svårt att se förändringen när det sker under en längre period. Behandla inte solvarma ytor, fukta de i så fall innan med vatten. Undvik även behandla frostbelagda ytor. 

Gör så här!
Ta bort alla mossklumpar med en styv borste eller med en pinne. Applicera Grön-Fri med spruta eller pensel. Påförs flödigt så att det precis börjar rinna, åtgång 4-5 m²/liter. 

Nu är det bara att vänta, väder och vind ska sköta sitt, resultatet kommer med tiden.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår