AlltomBostad
 

Rengör dörrar och portar

Rengör dörrar och portar

Efter några år kan dörren eller porten ha mörknat och vara i behov av renovering.
Det är en rad olika faktorer varför ytan mörknar.

- Påväxt av alger, mögel mm.

- Smuts från omgivningen.

- Solens UV-strålning bryter ner yttersta lagret träfibrer och det blir mörkare.

- Gammal träolja från tidigare behandling.

Hur går jag till väga?
Om ytorna är felfria eller om dörren är ny så gå direkt till Oljning.

Avlägsna alger & mögel
Är det påväxt på ytan så rekommenderar vi en Prick-Fri behandling.

Applicera Prick-Fri på ytan. Spädes enligt beskrivning på förpackningen, 1+2 med vatten. Prick-Fri appliceras med pensel eller borste som gnuggas in i ytan. Undvik behandla solvarma ytor. Om virket är mycket torrt påförs Prick-Fri extra flödigt. Vid kraftig alg eller mögel påväxt kan ytorna bearbetas mekaniskt med Jape Stålborste RF direkt efter påläggning av Prick-Fri.

Tvättning
Därefter tvättas ytan med Trätvätt. Till hjälp används en Jape Stålborste RF som man arbetar med i träets fiberriktning. När träets utseende är till belåtenhet appliceras Träblekmedlel vilket både får träet att bli ljusare och neutraliserar Trätvättlösningen. Nu är det dags att vänta på att träet skall torka. Detta tar cirka 1 till 2 veckor eller när fuktkvoten är under 18 %.

Oljning
Så var det dags att olja ytorna. Vi rekommenderar KinaOlja vilket innehåller äkta kinesisk tungträolja och linolja. Den är djuppenetrerande har en hög torrhalt (50 %). Den ger också ett effektivt UV skydd. Appliceringen görs flödigt med en pensel på hela ytan, vänta ca15 minuter stryk sedan ytan en gång till. Efter ytterligare en 15 minuter skall ytan torkas av med en luddfri trasa. Tänk på att trasan kan självantändas.

Dygnet efter oljas ytan på samma sätt.

Färdigt – Din dörr eller port är som ny.

Tips
Om du vill spika upp något på dörren, använd syrafast rostfria spik.

Underhåll
Nu har ytan blivit renoverade och systemoljning bör göras vart eller vartannat åt beroende på hur utsatt ytan är.

Din dörr eller port bör inför varje säsong behandlas med Grön-Fri enligt beskrivning under Steg 1, tvättas lätt med Underhållstvätt och slutligen 1-2 strykningar med KinaOlja.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår