AlltomBostad
 

Rengör gångplattor från alger, mossa & lav

Stenbelagda gångplattor:
Mellan stenarna samlas det mycket jord och annan smuts. Här trivs mossan och den måste bort. Det finns två alternativ till detta:

Alternativ 1
Högtryckstvätta plattorna noggrant så att all mossa och jord försvinner. Vänta tills allt fritt vatten är borta. Behandla sedan ytorna med Grön-Fri. Åtgång: 1 liter brukslösning till 4-5 m². Eventuell kvarvarande påväxt försvinner och uppkomst av ny förhindras.

Alternativ 2
Städa ytorna från smuts, skräp och jord med en sopborste. Tjock mossbläggning bör också avlägsnas. Behandla sedan ytorna med Grön-Fri. Åtgång: 1 liter brukslösning till 4-5 m². Påför Grön-Fri extra flödigt på ytor med mossa, den ska bli helt mättad. Vänta minst 3-4 veckor (vid torka ännu längre). Smuts och jordpartiklar som är kvar mellan stenarna kan nu sopas bort med t ex piassavakvast.

Släta gångplattor och asfaltsytor:
Alger framträder ganska snabbt på asfaltsytor och sten- och cementplattor. Lav förekommer mer sällan och det tar flera år innan laven etablerar sig. Laven är den särklass svåraste påväxten att bli av med.

Städa ytorna från smuts, skräp och jord med en sopborste. Behandla ytorna med Grön-Fri. Åtgång: 1 liter brukslösning till 4-5 m². Algerna kommer att försvinna ganska omgående, de dör och spolas bort efter några regnskurar. Laven kommer också att vissna men sitter kvar på ytan betydligt längre. Efter 1-2 år är de helt borta. Man kan påskynda processen genom att borsta eller högtryckstvätta ytorna 3-4 veckor efter behandlingen.

Långtidseffekten av Grön-Fri varierar beroende på hur mycket jord och smuts som senare fastnar på ytan. Ytorna kan behandlas i förebyggande syfte, var eller vart annat år.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår