AlltomBostad
 

Rengör tak från alger, mossa & lav

Då ditt hus i övrigt är fräscht så dras alltid helhetsintrycket ner om taket har mycket påväxt. Med Grön-Fri kan man på ett enkelt och kostnadseffektivt återskapa det vackra tak du en gång investerat i.

Alger
Alger är den påväxt som kommer snabbast, men också den som är lättast att bli av med. Den visar sig som en grön eller brun beläggning främst på skuggiga ytor. På vissa ljusa takmaterial kan man se en mörk hinna av vad man kan tro vara smuts. Det är mycket troligt alger. Vid behandling med Grön-Fri kan rester av algerna sitta kvar på ytan i upp till 1 år, utan efterbearbetning.

Mossa
Mossa förekommer främst på betongpannor, tegelpannor, skiffer och eternitplattor. Den uppkommer först efter 4-8 år, i vissa fall senare. Mossan växer ofta i skarvar och hämtar en del av näringen från tidigare generationer mossa, de lever av sina egna lik kan man säga. Mossan bör sopas ner innan behandling med Grön-Fri. Dels för att det går åt onödigt mycket Grön-Fri för att dränka hela mossklumpen och dels för att man inte behöver rensa hängrännan när mossan börjar trilla ner.

Lav
Lav förekommer främst på betongpannor, tegelpannor, skiffer och eternitplattor. Lav är i särklass den svåraste påväxt att bli av med. Den växer långsamt och rötterna går ner i ytans små porer. Laven vissnar direkt efter behandlingen med Grön-Fri men kan sitta kvar på ytan i upp till 2 år. För att påskynda processen kan ytan borstas med grov borste, efter 5-6 månader, för att få bort resterna av laven.

Generella råd
Högtryckstvätt bör undvikas av flera olika skäl. Vattnet kan pressas in till andra byggnadsdelar. Sporer från påväxt frigörs och sprids till andra tak och byggnadsdelar. Asbest kan frigöras från eternitplattor och spridas i ett stort område. Ytskikt, sand mm, på betongpannor kan helt eller delvis försvinna.

Betongtakpannor kan högtryckstvättas utan att tekniskt skadas. Dock bör man vid högtryckstvättning alltid ytbehandla taket med original ytbehandling.

Vid behandling med Grön-Fri undviker man all efterbehandling och låter naturen sköta rensningen av taket. Ni kan ta ett foto på taket innan behandlingen. Ni får då något att jämföra förändringen med. Behandla inte solvarma ytor, fukta ytorna före behandling med vatten. Undvik även att behandla frostbelagda ytor.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår