AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

27 mars 2014

Robotklippare med belysning- för nattklippning

Husqvarnas senaste robotgräsklippare har nu fått två nya tillbehör. Det ena är ett hus som skyddar mot regn och stark sol (maskinen slipper stå och ladda i direkt solljus), det andra är ett LED-ljus till Automower 330X att tända när robotgräsklipparen jobbar i mörker. Men min tanke är då här, vad säger grannarna om det? Nu är robotklipparna väldigt tystgående och för inte alls lika mycket oljud som en vanlig klippare, men de kanske blir störda av belysningen? Man kan nu kolla av lite innan man kör ingång så den inte går runt och flackar runt med sina lampor så man stör någons nattvila.

Den stora fördelen med ljuset är att maskinen syns när den arbetar i mörker, man behöver alltså inte snava över den. En annan fördel är att ljuset påvisar eventuella fel genom att blinka.
Själv drömmer jag om att skaffa en robotklippare, inte för att jag inte gillar att klippa gräset för det gör jag, men för att gräsmattan blir mycket bättre och starkare. Eftersom roboten bara klipper bara några millimeter vid varje tillfälle får gräsmattan ständigt får näring av klippet som ramlar ner (= gödning) och de håller gräset friskt och mossfritt. Modellerna kan även anpassa sig efter tillväxttakten på gräset, de känner av motståndet i klippsystemet och ställer in sig efter det. Ju fortare gräset växer, desto mer aktiv blir robotgräsklipparen. Och som ni vet så klipper man ju inte gräsmattan själv varje dag, jag brukar klippa en gång i veckan och då blir det gigantiska gräshögar eller så får man springa med uppsamlaren hela tiden. Då får man inte fördelen med gödning till gräset och klippningen tar väldigt mycket tid.

Robotgräsklippare rör sig dessutom slumpmässigt, inte i raka linjer. De oregelbundna rörelserna gör att de inte lämnar efter sig några skarvar eller spår, utan en jämn fin matta. Det vill jag också ha!

Husqvarna automover Foto: Huwqvarna
Husqvarna automover Foto: Huwqvarna

Modellerna 320 och 330X är designade för att klara gräsmattor på upp till 2 200 och 3 200 kvadratmeter. Rekommenderat cirkapris: Hus, 1 750 kr. Husqvarna Automower 320, 22 900 kr och Husqvarna Automower 330X, 26 900 kr.

 

HusqvarnaNyckelord:

Nyheter

Övrigt

Tips

Trädgård

Utomhus

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår