AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

10 november 2014

Ruutu - Iittalas nya glasserie

Iittala nya vaskollektionen Ruutu i design av Studio Bouroullec är en kollektion som innehåller tio vaser i fem storlekar och sju olika färger. Vaserna passar lika bra som solitär men även, eller kanske till och med ännu bättre, i grupp. Lika som Iittalas ikoniska Alvar Aalto-kollektion (med "tulpanvasen") så produceras Ruutu på Iittala glasbruk i Finland. Men till skillnad från Aaltovasens mjuka organiska form är Ruutus form strikt och bryter därför mot glasmassans naturliga process. Varje vas kräver sju hantverkare som och ett dygns produktion. Även att ta fram så många färger och att få en jämn och fin färg kräver visst exakta temperaturer, perfekt tajming och specialistkunskap. Så man förstår att priset ligger högre än maskinproducerat glas som tillverkas i massor.

Ruutu ny vasserie från Iittala
Ruutu ny vasserie från Iittala

Ruutu tillverkas för hand i den finska glashyttan och har utmanat alla delar i glastillverkningen från färgsmälta till den munblåsta diamantformen. Den minsta vasen 115x80 mm i klart glas kostar cirka 749 kr och den största i serien 205x270 mm i koppar ligger på 2449 kr. De andra ligger på priser däremellan. Jag önskar mig en kopparfärgad i mellanstorlek av tomten i år...Nyckelord:

Blommor

Detaljer

Nyheter

Prylar

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår